Hlavní obsah

Dětí ohrožených chudobou přibývá i v bohatých zemích, varuje UNICEF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Mezi lety 2008 a 2012 přibylo v nejbohatších zemích světa přes 2,5 miliónu dětí bezprostředně ohrožených chudobou, nejdramatičtěji v těch státech, které nejvíce zasáhla hospodářská krize. Vyplývá to ze zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF) zveřejněné v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Počet dětí pod hranicí chudoby stoupl o více než 50 procent třeba v Irsku, Chorvatsku, Řecku či na Islandu. Naopak v Polsku či na Slovensku chudých dětí výrazně ubylo. V Česku se množství chudých dětí prakticky nezměnilo.

Podle UNICEF žilo v roce 2012 v 41 nejbohatších zemích světa celkem 76,5 miliónu dětí pod hranicí chudoby. "Mnoho bohatých zemí udělalo velký krok nazpět, co se týká příjmů domácností, a dopad na děti bude mít dlouhodobé následky nejen pro ně samotné, ale i pro místní společenství," uvedl zástupce UNICEF Jeffrey O’Malley.

Počet chudých dětí se zvětšil ve 23 ze sledovaných 41 zemí, v některých velice citelně. Například na Islandu bylo v roce 2008 chudobou ohroženo 11,2 procenta dětí, o čtyři roky později to bylo už 31,6 procenta. V Řecku stoupl počet chudých dětí z 23 na 40,5 procenta, v Lotyšsku z 23,6 na 38,2 procenta.

V Česku chudých dětí ubylo

Naopak v 18 zemích –  včetně České republiky –  chudých dětí ubylo. Nejpříznivější byl v tomto směru vývoj v Chile, Polsku, Austrálii a na Slovensku, kde počet chudých dětí klesl z 16,7 procenta v roce 2008 na 11,1 procenta v roce 2012. ČR zaznamenala pokles o 0,4 procentního bodu na 12,8 procenta.

Zpráva UNICEF konstatuje, že v mnoha zemích příjmy domácností klesly na úroveň, kterou měly před mnoha lety. Například v Řecku domácnosti v roce 2012 disponovaly stejnými prostředky jako v roce 1998. Na úroveň o deset let zpět se dostaly i rodiny v Lucembursku a Španělsku.

Míra ohrožení chudobou určuje podíl lidí, jejichž příjem nedosahuje 60 procent národního mediánu, který rozděluje obyvatele z hlediska výšky příjmů na poloviny. Mediánový příjem představuje jakousi prostřední hodnotu nebo nejobvyklejší výši příjmu v dané zemi, kdy jedna polovina domácností měla příjem nižší, než stanovuje medián, a druhá naopak vyšší.

V roce 2013 se v Česku pod hranici příjmové chudoby dostal člověk s měsíční částkou nižší než 9674 korun, pár s méně než 14 512 korunami, samotná matka s malým potomkem s méně než 12 577 korunami či rodiče s náctiletým a malým dítětem s méně než 22 251 korunami. Pod hranicí příjmové chudoby tak v ČR loni žilo 886 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám