Hlavní obsah

Ukrajinská ekonomika letos klesne o osm procent, odhaduje Světová banka

Ukrajinská ekonomika letos pravděpodobně klesne o osm procent. Předpověděla to ve čtvrtek Světová banka (SB). Další pokles ekonomiky může nastat i v příštím roce, kdy SB dosud počítala s růstem. Nejnovější horší odhad instituce spojuje s důsledky bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými povstalci na průmyslovém východě země.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Žena krmí psa před vrakem auta, které zničilo ostřelování ve městě Popasna na východě Ukrajiny.

Článek

Světová banka dosud předpokládala, že ukrajinský hrubý domácí produkt (HDP) se letos sníží o pět procent. Pro příští rok počítala s návratem k růstu na úrovni 2,5 procenta. V nejnovějším odhadu předpokládá pokles o procento.

"Narušení ekonomické aktivity na východě mělo za výsledek prudší pokles HDP," uvedl podle agentury Reuters představitel SB pro Ukrajinu Qimiao Fan.

Konflikt mezi ukrajinskou vládou a proruskými separatisty těžce dolehl především na výrobu oceli, chemikálií a těžbu uhlí v průmyslových oblastech Doněcka a Luhanska.

Oba regiony se podle Fana na ukrajinském hrubém domácím produktu podílejí zhruba 16 procenty, na ukrajinské průmyslové výrobě zhruba čtvrtinou a na vývozu 27 procenty. V zemědělství činí jejich podíl zhruba sedm procent.

Ukrajina je závislá na pomoci MMF

Ukrajinská centrální banka očekává v tomto roce pokles ukrajinské ekonomiky až o deset procent, Mezinárodní měnový fond o 6,5 procenta a Kyjev o šest procent, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina je nyní plně závislá na finanční pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF), který pro ni koncem dubna schválil dvouletý program v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (367 miliard korun). Začátkem září MMF upozornil, že země by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů (412 miliard korun), pokud bude konflikt na východě pokračovat i v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám