Hlavní obsah

Na východě Slovenska je antrax, potvrdili veterináři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Na farmě na východním Slovensku veterináři potvrdili výskyt sněti slezinné (antraxu), která je nebezpečná i pro člověka. Na nákazu zemřelo v uplynulých dnech několik krav, veterináři proto v oblasti vyhlásili karanténu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zbylých 59 krav umístili veterináři do karantény a zvířatům nasadili antibiotika. Léčbu antibiotiky musí podstoupit také několik ošetřovatelů, kteří přišli s nakaženými zvířaty do kontaktu. Budou užívat antibiotika po dobu šedesáti dnů, aby se předešlo přenosu nemoci. Farmář Pavol Andrejko je nešťastný. „Chovu hovězího dobytku se věnuji deset let a ještě se mi nic podobného nestalo,“ řekl deníku Nový čas.

Chová speciálně šlechtěné plemeno Limousine. „Tři roky jsem pátral, kde by se dalo koupit, další dva roky jsem čekal v pořadníku, než mi ty krávy prodali. Za každou z nich jsem zaplatil 40 tisíc tehdejších slovenských korun,“ uvedl.

„Ze Španělska jsem objednal speciální vakcínu proti antraxu. Do týdne by měla být na Slovensku,“ dodal. Připouští, že pokud by úhyny pokračovaly, pravděpodobně by zkrachoval.

Ředitel regionální veterinární a potravinové správy ve Svidníku Michal Zozuľák potvrdil, že krávy dostaly penicilinové injekce, nesmějí opustit farmu, uhynulé kusy byly odstraněny v kafilérii a všechny prostory farmy byly vydezinfikovány.

"Podle mého názoru došlo k vyplavení spor bakterií antraxu na travní porost a k následnému nakažení. Spory Bacillus anthracis se po vyplavení za přístupu vzduchu stávají infekčními a v organismu zvířat ničí červené krvinky. Zvíře se udusí," uvedl Zozuľák. Připomněl, že v minulosti se uhynulá zvířata zakopávala přímo v terénu.

V okrese Svidník se už v roce 2010 antraxem nakazila zvířata ve dvou chovech, tehdy podlehlo nákaze deset krav. Předloni byl antrax zase potvrzen v jiném chovu u nedalekého města Stropkov.

Reklama

Související témata:

Související články

V Polsku objevili u koně nákazu antraxem

Ve východním Polsku zjistili nákazu antraxem u mrtvého koně. Dalších šest klisen ze stáda nevykazuje příznaky onemocnění, zůstávají ale v karanténě, řekla...

Výběr článků

Načítám