Hlavní obsah

Rockefellerové se odvracejí od tradičního zdroje svého bohatství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dědici slavného amerického rodu Rockefellerů, který v minulosti pohádkově zbohatl na těžbě ropy, se hodlají vzepřít tradici. Zapojí se do sdružení investorů a filantropů, kteří investují do obnovitelných zdrojů energie. Skupina k tomu uvolní přes 50 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pamětní deska u Rockefellerova centra na Manhattanu v New Yorku

Článek

Zakladatel Fondu bratrů Rockefellerů Stephen Heintz řekl, že s jejich kroky by ropný magnát John D. Rockefeller souhlasil. "Jsme přesvědčeni, že kdyby dnes žil a jako moudrý obchodník hleděl do budoucnosti, také by omezil investice do fosilních paliv a vsadil na čistou, obnovitelnou energii,“ uvedl Heintz v prohlášení.

"Máme morální povinnost zachovat zdravou planetu," citoval list The Washington Post Valerii Rockefellerovou Wayneovou, pravnučku Johna D. Rockefellera, zakladatele ropné společnosti Standard Oil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fond bratrů Rockefellerů se tak připojuje k iniciativě Global Divest-Invest, která se před pár lety zrodila na amerických univerzitních kampusech. Podílí se na ní už celkem asi 650 osob a 180 institucí. Od začátku roku 2014 se přislíbené investice podnikatelů, penzijních fondů, náboženských skupin či velkých univerzit zdvojnásobily, píše server BBC.

Skupina disponuje aktivy v hodnotě přes 50 miliard dolarů, která chce místo do fosilních paliv investovat do obnovitelných zdrojů a na podporu nejrůznějších projektů, které mají pomoci v boji se změnou klimatu.

V úterý Global Divest-Invest vystoupí na půdě OSN v New Yorku u příležitosti zahájení summitu o změně klimatu, jehož se zúčastní 125 představitelů států a vlád. Sdružení má na úvod summitu oznámit své závazky pro nadcházející roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám