Hlavní obsah

Česko pustí konkurenci na šest rychlíkových tratí

Vláda v pondělí schválila harmonogram otevírání železničního trhu konkurenčním dopravcům. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. O první dálkovou trať by se mělo začít soutěžit už letos na podzim.

Foto: Novinky

Vlaková souprava Arriva ve Velké Británii

Článek

Celkem hodlá ministerstvo dopravy do konce roku 2020 nabídnout v soutěžích šest rychlíkových tras.

První trasou, pro kterou ministerstvo dopravy plánuje vypsat regulérní výběrové řízení, je trať mezi Plzní a Mostem. U ní úřad předpokládá, že nový provozovatel vzešlý z řádného tendru by ji mohl provozovat od přelomu let 2016/2017.

Arriva může na rok nahradit ČD

Konkurence Českých drah se ale na tuto trasu vypraví pravděpodobně daleko dříve, nejspíše hned s novým jízdním řádem. Společnost Arriva patřící německým drahám (DB) totiž vstoupila do jednání ministerstva dopravy se státním dopravcem o prodloužení dosavadní smlouvy a nabídla na toto přechodné období nižší cenu než ČD. Ministerstvo již dříve uvedlo, že pokud nabídka dopravce bude obsahovat všechny náležitosti, ministerstvo dopravy dá nižší ceně přednost. [celá zpráva]

Jednotný tarif

Podmínkou otevírání trhu je podle ministerstva vzájemné uznávání jízdenek mezi jednotlivými dopravci tak, aby cestující na stejné trase mohli využívat všechny spoje, byť by byly zajišťovány konkurenčními společnostmi. Kromě vlastních tarifů se proto musí budoucí dopravci zavázat k tomu, že budou uznávat i společný tarif. Ten by měl vycházet z tarifu ČD, aby bylo možné udržet soudržnost dopravních služeb, uvedlo v materiálu ministerstvo dopravy.

Kromě tras, které by se měly v dohledné době otevírat, uvádí ministerstvo dopravy v materiálu i trasy, které by bylo kvůli zachování přepravních služeb vhodné i nadále objednávat pouze u Českých drah.

Jde o trasy mezinárodních expresů z hlavního města na Slovensko přes Ostravu i Luhačovice, trasu z Německa přes Ústí Nad Labem, Prahu a Brno dále do Rakouska a na Slovensko, nebo o trasu z Rakouska a Slovenska přes Břeclav, Brno, Ostravu a dále do Polska. Z rychlíkových tratí pak jde například o spojení Praha - České Budějovice - Rakousko, nebo o trasu Brno - Břeclav - Otrokovice - Olomouc .

Harmonogram otevírání jednotlivých tratí:
Zahájení nabídkového řízeníPředpokládaný termín pro podání nabídekZahájení plněníZahrnuté linky
podzim 2014jaro 20152016/2017R 16: Plzeň - Most
jaro 2015podzim 20152018/2019R 14: Liberec - Pardubice, R 15: Liberec - Ústí nad Labem
léto 2015zima 20162018/2019R 5: Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb, R 20: Praha - Roudnice nad Labem - Ústí nad Labem - Děčín
podzim 2015jaro 20162019/2020R 27: Ostrava - Opava - Krnov - Olomouc
Zdroj: ministerstvo dopravy

Reklama

Související témata:

Související články

České dráhy se přehouply do zisku

České dráhy (ČD) hospodařily v pololetí se ziskem 158 miliónů korun. Vloni přitom za stejné období skupina prodělala 510 miliónů korun. Zlepšily se výsledky...

Výběr článků

Načítám