Hlavní obsah

Čína chce zaplavit střední a východní Evropu svojí platební kartou. Začala v Česku

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čína chce zaplavit východní Evropu svojí platební kartou. Její výhradní kartu UnionPay používají 2,5 miliardy lidí. Expanzi do střední a východní Evropy odstartovala ve středu Praze. Za účasti čínských bankéřů a čínské velvyslankyně nejprve zahájila akceptaci platebních karet UnionPay v Česku, následovat budou Maďarsko, Slovensko a Rumunsko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čínská velvyslankyně v ČR Ma Keqing s čínskými bankéři v Praze ve středu oficiálně zahájila akceptaci čínských platebních karet v Česku.

Článek

Platební karty UnionPay jsou jedinou platformou bankovních karet v Čínské lidové republice. Od roku 2002 operují pod záštitou Centrální banky Číny. Z hlediska počtu uživatelů jsou celosvětově nejrozšířenějšími platebními kartami.

„Akceptace těchto karet v ČR je zahájením jejich rozšiřování do Maďarska, Slovenska a Rumunska. Ve všech západoevropských zemích už jsou, ale ve východní Evropě byly dosud akceptovány zatím sporadicky,“ dodal Rodney Farmer, generální ředitel Global Payments Europe, nadnárodní společnosti, která zajišťuje technologie pro platební karty jako je Master Card či Visa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Česku jsou už karty UnionPay akceptovány v 700 bankomatech a dvou tisících platebních terminálech Komerční banky a UniCredit. Podle bankéřů mají čínské platební karty u nás podpořit nákup našeho zboží čínskými turisty.

V roce 2013 navštívilo ČR 174 tisíc čínských turistů, letos se odhaduje až 200 tisíc, přičemž před devíti lety to bylo pouhých osmnáct tisíc.

Další rozšiřování karet UnionPay v Evropě ve středu posvětili i představitelé největších čínských bank China Minsheng Bank, Industrial and Commercial Bank of China, Postal Savings Bank of China.

Shodou okolností v ten samý den MasterCard oznámil, že zrychluje rozšiřování akceptace mobilních plateb v Evropě. Společnost chce, aby Evropané mohli do roku 2020 platit všude bezkontaktně.

Reklama

Výběr článků

Načítám