Hlavní obsah

Silničáři požádali o vyhlášení stavu nebezpečí na sesunuté D8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v pondělí oficiálně požádalo hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) o vyhlášení stavu nebezpečí na rozestavěném a zavaleném úseku dálnice D8 u Litochovic nad Labem, uvedla to krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obří sesuv v červnu 2013 zasáhl rozestavěnou dálnici D8, na dálnici skončila masa hlíny a kamení.

Článek

Stav nebezpečí má urychlit sanaci sesuvu z loňského června, a umožnit tak pokračování výstavby dálnice. Opatření by totiž ministerstvu umožnilo zadat potřebné práce bez veřejného výběrového řízení.

„Dostal jsem podklady, které jsem už delší dobu požadoval,” řekl hejtman Bubeníček. Byly to podle něj především výsledky geologických průzkumů, které se v postižené lokalitě v minulých měsících uskutečnily.

„Ještě jsem ŘSD požádal o dodání stanoviska ministerstva vnitra, že by případné vyhlášení stavu nebezpečí nebylo v rozporu s krizovým zákonem,” uvedl hejtman.

Hrozí prý další sesuvy 

Na Bubeníčkovi teď je, aby předložené materiály posoudil a případně vyhlásil stav nebezpečí, k čemuž ho před časem vyzval ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). „Žádost posoudíme, myslím, že to bude v řádu několika týdnů,” dodal Bubeníček.

O potřebě vyhlášení stavu nebezpečí mluvil ministr dopravy Antonín Prachař už koncem července. Experti už tehdy uváděli, že je celá oblast podmáčená spodní vodou a vydatnější deště způsobí sesuv a ohrozí obyvatele nedalekých Litochovic. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám