Hlavní obsah

Růst průmyslu zrychlil, hlavně díky výrobě aut

Růst českého průmyslu v červenci zrychlil meziročně na 8,6 procenta z červnových 8,3 procenta. Nejvíc k tomu opět přispěla výroba automobilů, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 17,6 procenta, také v tomto případě k tomu nejvíce přispěli výrobci motorových vozidel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů meziročně vzrostla o 46,6 procenta. ČSÚ ale upozornil, že výsledky za prázdninové měsíce mohou být ovlivněny přesuny celozávodních dovolených mezi červencem a srpnem.

"Informace o některých významných podnicích potvrzují, že tento jev nastal i v letošním roce," uvedl ČSÚ. Ovlivňuje to meziroční srovnání zejména právě v produkci aut.

„Průmysl těží z přílivu zakázek, které přineslo ekonomické oživení a příznivé vyhlídky z loňského a začátku letošního roku. V následujících měsících se ukáže, jak velký dopad přinesou negativní zprávy z ekonomik eurozóny včetně našeho největšího obchodního partnera Německa. Nepříznivý vliv na nové zakázky lze očekávat i z východu v důsledku krize na Ukrajině a ruských sankcí,“ uvedl Petr Smutný ze společnosti PwC ČR.

Meziroční růst o 8,6 procenta je vyjádřen v reálných číslech, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů činí růst šest procent. Letošní červenec měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den víc.

K červencovému meziročnímu růstu nových zakázek o 17,6 procenta přispěly jak zakázky ze zahraničí, které se zvýšily o 14 procent, tak tuzemské nové zakázky, které byly vyšší o 24,7 procenta.

Stavebnictví kleslo, loni mu pomohly povodně

Stavebnictví v červenci kleslo meziročně o 3,7 procenta, uvedl ČSÚ. Důvodem poklesu je srovnání s loňským červencem, kdy se opravovalo po povodních. Tehdy stavebnictví dosáhlo jediného růstu v roce.

Letos se naproti tomu stavební výrobě začíná dařit a vykazuje většinou růst. Naposledy v červnu to bylo o šest procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám