Hlavní obsah

Noční mráz a krupobití vyvolaly nečekanou krizi - na trhu s lískovými ořechy

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik hodin nočního mrazu provázeného slabým krupobitím koncem března v severovýchodním Turecku má nečekaný následek: krizi na světovém trhu lískových oříšků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Turecko je totiž zdaleka největším producentem této ceněné komodity – na ploše 660 tisíc hektarů se ročně sklízí kolem osmi set tisíc tun oříšků, což znamená více než 70 procent jejich celosvětové sklizně, informoval německý list Die Welt.

Po mírných teplotách prvních dvou měsíců letošního roku přišla mrazivá noc. Její následky srazily očekávanou úrodu o více než čtvrtinu – zhruba o 250 tisíc tun. Zatímco na jaře se platilo za tunu oříšků z minulé sklizně necelých pět tisíc eur, němečtí dovozci z Turecka se nyní obávají, že cena přesáhne osm tisíc eur, čímž prudce poskočí zjevně i ceny návazných výrobků – například čokolád či pomazánky nutela, v nichž jsou oříšky důležitou součástí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nedostatek o Vánocích

V domácnostech se pak chabá sklizeň může projevit během předvánočních příprav k pečení cukrovinek. Německo je největším odběratelem tureckých oříšků, za ním jsou Itálie a Francie.

Turecká Zemědělská komora skladovala dříve jako pojistnou rezervu desítky tun oříšků, aby udržela na trhu stabilní cenu. „Ty časy jsou už několik let pryč,“ upozornil německý dovozce Lückenhausen. Zároveň připomněl, že Turecko každý rok produkci oříšků zvyšuje.

V roce 2011 se kvůli špatné sklizni zvedla cena o 60 procent, ale prudké zdražení výrobků obsahujících oříšky kupodivu nenastalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám