Hlavní obsah

Do krajů půjdou další miliardy, shodli se Babiš s Haškem

Právo, tin

Na financování krajských projektů z fondů EU se bude podílet i státní pokladna. Ve čtvrtek se na tom dohodl šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s vicepremiérem ČR a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

Babiš s Haškem uzavřeli pětibodovou dohodu o financování krajů: dohodli se například, že ČR bude ze státního rozpočtu spolufinancovat krajské projekty z fondů EU ve výši 10 procent Evropského sociálního fondu a 5 procent Evropského fondu pro regionální rozvoj. „Ročně to pro kraje znamená miliardu navíc, celkem to bude pět miliard,“ upřesnil po jednání pro Právo Hašek.

Ministerstvo financí by také v příštím roce mělo dorovnat peníze za sociální služby na 7,2 miliardy a stanovit fixní částku na tři roky v rozpočtovém výhledu. To by znamenalo, že v letech 2015-2017 by kraje dostávaly na sociální služby každý rok o 140 miliónů více.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hašek se s Babišem dohodli také na udržování memoranda z roku 2009, podle kterého dostávají kraje dotace na financování regionálních železnic. „Pro rok 2015 to bude znamenat 120 miliónů korun navíc a částka poroste,“ komentoval to Hašek.

Změny se budou týkat i rozpočtového určení daní, které by se mělo od roku 2016 vrátit ke koeficientu 8,92: kraje by si tak měly přijít na další čtyři miliardy.

Vznikne pracovní skupina

Oba politici také posvětili vznik pracovní skupiny, ve které zasednou zástupci krajů, ministerstva financí, vnitra a Svazu měst a obcí, k revizi příspěvku na výkon státní správy. „Asociace krajů požaduje spravedlivou úhradu odpovídající skutečně odvedené práci,“ uvedl Hašek. Příspěvek na výkon státní správy je nyní pro kraje kolem jedné miliardy korun, jeho revize je i v koaliční smlouvě.

„Jako šéf hejtmanů chci poděkovat vládě, zejména premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a vicepremiérovi Andreji Babišovi, že se podařilo předjednat velmi vstřícnou dohodu, která krajům umožní dobře plnit jejich funkci a umožní řešit jednotlivé problémy,“ uvedl Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám