Hlavní obsah

Švýcaři odmítli minimální mzdu

– Bern

Švýcaři v nedělním referendu jasně odmítli zavedení minimální mzdy, která měla být s hodinovou sazbou 22 švýcarských franků (téměř 500 Kč) nejvyšší na světě. Ukázaly předběžné výsledky zveřejněné v televizi SFR.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Švýcarka přichází na policejní stanici hlasovat v referendu.

Článek

Podle konečných výsledků se proti postavilo 76,3 procenta hlasující, uvedl švýcarský rozhlas SRF.

Ve Švýcarsku institut minimální mzdy neexistuje, proto přišly odbory a levicové strany s návrhem na její zavedení a její výši určily na 4000 švýcarských franků (90 000 Kč) měsíčně. Tolik ve Švýcarsku vydělává zhruba 90 procent všech zaměstnanců. Švýcarsko patří k nejdražším zemím na světě.

Vláda byla proti stejně jako asociace zaměstnavatelů. Její předseda Hans-Ulrich Bigler výsledek přivítal slovy: „Je to jasná podpora lidí ekonomice a systému, kdy se mzda vyjednává mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.:

Švýcaři odmítli gripeny

Kromě minimální mzdy Švýcaři hlasovali také o návrhu na zakoupení 22 stíhaček JAS-39 Gripen za 3,1 miliardy švýcarských franků (69,7 miliardy Kč).

Těsnou většinou 53,4 procenta plán na nákup gripenů odmítli. Proti nákupu je levice.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Saab JAS-39F Gripen při předváděcích letech v Švýcarsku

Rozhodnutí nakoupit 22 nových stíhaček od švédského výrobce Saab učinila švýcarská vláda v roce 2011 a loni její záměr schválil parlament. Levicoví politici, stoupenci ekologických hnutí a pacifisté rozhodnutí nemohou zvrátit přímo, a tak jejich kritika míří proti zákonu o financování nákupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám