Hlavní obsah

Bytů se v Praze prodává víc, ČNB čeká mírný růst cen

Prodeje nových bytů v Praze rostou i letos, developeři jich v prvním čtvrtletí prodali celkem 1350. To je meziročně o 11 procent více. Dalších 6450 bytů je připraveno k prodeji, informovaly společnosti Ekospol, Trigema a Skanska Reality.

Foto: časopis PANEL PLUS

Ilustrační foto

Článek

¨Tyto tři firmy, které rezidenční trh dlouhodobě sledují, vůbec poprvé zveřejnily společnou statistiku. Až dosud to dělaly zvlášť, což vedlo k mírným rozdílům kvůli odlišným metodikám.

"Aktuálnímu růstu prodejů nahrává velmi příznivý souběh nízkých úrokových sazeb a neustále doplňovaná nabídka takzvaných superlevných bytů. K vyššímu počtu prodaných bytů přispívá i skutečnost, že stále více lidí si pořizuje nový byt na investici nebo jej kupuje pro své děti," poznamenal generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Úroky u hypoték v březnu klesly podle statistiky Fincentrum Hypoindexu na historické minimum 2,93 procenta. Přibývá tak zájemců o hypoteční úvěr, což oživuje i trh rezidenčních nemovitostí.

Prodeje v hlavním městě by tak měly růst i letos. Zatímco loni se v Praze prodalo přes 5000 nových bytů, letos by to mělo být ještě více.

"Očekáváme, že toto číslo letos bude nejen dorovnáno, ale i mírně překonáno," odhaduje Korec.

ČNB: Ceny bytů mírně porostou

Ceny bytů, hlavně v Praze, by mohly letos opět mírně růst, odhaduje expert České národní banky (ČNB) na nemovitostní trh Michal Hlaváček. Hlaváček to řekl při středeční prezentaci odborné zprávy Trend Report 2014, kterou vydala Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

"V loňském roce po čtyřech letech poklesu u rezidenčních nemovitostí došlo ke stabilizaci a v některých regionech i k růstu. Pro nás i většinu expertů to bylo překvapení, protože nárůst cen bytů především v Praze nebyl v souladu s vývojem makroekonomických fundamentů," prohlásil Hlaváček z odboru finanční stability ČNB.

Podotkl, že vývoj na trhu práce se spíše zhoršoval, rostla nezaměstnanost a klesaly reálné příjmy. Také růst reálného domácího produktu zaostával, s výjimkou posledního čtvrtletí 2013, za prognózami ČNB.

"K tomu se přidaly i demografické tendence, tedy záporný přírůstek obyvatelstva, jak ten přirozený, tak způsobený stěhováním. Právě proto byl nárůst cen bytů v minulém roce do určité míry překvapením," upřesnil Hlaváček.

Jsou tu i rizika

Mírný růst cen by měl podle něj i nadále pokračovat. "Na rezidenčním trhu očekáváme mírný optimismus s výraznými riziky," poznamenal Hlaváček.

Oživení bude souviset hlavně s oživením ekonomiky v západní Evropě, která je s českým hospodářstvím výrazně provázaná.

"Nicméně rizika pro oživení evropské ekonomiky jsou poměrně velká, mimo jiné jde například o vysokou míru zadlužení vlád i domácností. Existují i rizika z asymetrického vývoje, kdy se růst HDP nemusí promítat do vývoje na trhu práce, který je pro vývoj cen bytových nemovitostí klíčový," upozornil Hlaváček.

Velkou neznámou je také aktuální situace na Ukrajině a to, jak se další vývoj promítne nejen do evropské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám