Hlavní obsah

Jourová dovolila nahlédnout do svého majetku

Právo, Jan Martinek

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová v pátek odkryla své majetkové poměry. Novinářům nechala nahlédnout do svého výpisu z bankovního účtu u GE Money Bank, na kterém má zůstatek 163 tisíc, potvrzení, že splácí hypotéku na byt ve Strašnicích (má splaceno 836 tisíc korun), a rovněž prohlášení o bezdlužnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Věra Jourová

Článek

Novináři do těchto údajů směli pouze nahlédnout, nesměli si je vzhledem k citlivým údajům fotografovat ani jinak kopírovat.

„Byt budu splácet do důchodu, jestli se ho dožiju. Nemám akcie ani jiné majetky. Prohlašuji, že nejsem bohatá,“ řekla Jourová.

Také ostatní ministři za ANO by měli své majetkové poměry doložit na svých tiskových konferencích, deklarovala už dříve tisková mluvčí strany Radka Burketová.

Oznámila náměstky

Jourová oznámila i nové personální složení ministerstva: bude mít dva náměstky pro evropské fondy, Daniela Brauna a Kláru Dostálovou. Náměstkem pro turistický ruch bude Jiří Houdek, doporučený KDU-ČSL, náměstkem pro územní plán a bytovou politiku se stane nominant ČSSD.

„Měla jsem jednoho, který se s touto oblastí zcela nesžil, a tak čekám od pana předsedy Sobotky jiného nominanta. Čekám jej každým dnem, každou hodinou,“ uvedla Jourová. Šéfkou jejího kabinetu se stane Jana Ševčíková, tajemnicí pro řízení úřadu Zdenka Pikešová, která momentálně pracuje na ministerstvu financí.

Ministerstvo pod velením Jourové, jak řekla, určitě nebude bobtnat, spíše personálně zeštíhlí. Čeká jej také audit agend.

Jourová se ve své funkci zaměří především na eurofondy, její prioritou je také novela zákona o zadávání veřejných zakázek, která by měla zjednodušit práci zadavatelům. Společně s ministerstvem práce a sociálních věcí připraví také zákon o sociálním bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám