Hlavní obsah

Kubánci si po desetiletích mohou koupit dovezené vozy, ceny jsou astronomické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuba, která poprvé od revoluce z roku 1959 uvolnila dovoz zahraničních vozů bez nutnosti získat povolení od vlády, šokovala občany cenami, za něž je možné auta pořídit. Ty jsou o 400 procent vyšší, než je běžné v zahraničí. Průměrná měsíční mzda je na Kubě ve státní sféře v přepočtu přitom pouze 400 korun.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Lidé si v Havaně prohlížejí vozy, které je nyní možné volně zakoupit.

Článek

Například vozidlo Peugeot 508, které je v Británii k dostání za 32 000 liber (zhruba milión korun) se na Kubě prodává v přepočtu za více než 5,3 miliónu korun.

"Ty ceny jsou šílené. Žádný Kubánec, který pracuje ve státní sféře, si nemůže dovolit zaplatit takové peníze," citoval britský zpravodajský server BBC jednu z žen, která se přišla podívat do autosalonu v havanské čtvrti Miramar.

Foto: Reuters

Cenovky nových vozů v jednom z havanských autosalónů

"Nemáme slov, je to ohromující. Nechápu, jakou má stát strategii. Možná je to jen zkušební doba. Ceny jsou přemrštěné," prohlásil jistý Antonio. Další lidé, kteří se na prodej aut přišli podívat, ceny rovnou označili za "bláznivé" a celou nabídku za "pohrdání".

Foto: Desmond Boylan, Reuters

V Havaně na Kubě proběhla každoroční motoristická exhibice.

Vláda, která si ponechala na prodej aut monopol, vysoké ceny zdůvodnila tím, že zisk z prodeje poputuje do zvláštního fondu na rozvoj veřejné dopravy.

Pozvolné reformy

Liberalizace prodeje aut byla jednou z více než 300 reforem navržených prezidentem Raúlem Castrem, který se moci chopil po svém churavějícím bratru Fidelovi. Sérii hospodářských reforem v roce 2011 schválil VI. sjezd Komunistické strany Kuby.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánci před parkovištěm s novými vozy.

Kubánci dosud ve velkém provozují auta z 50. let minulého století nebo i starší. Je tomu tak proto, že do září 2011 bylo možné volně prodávat nebo kupovat jenom ty automobily, které se na ostrově vyskytovaly před revolucí z roku 1959. Kubánci také stále hojně jezdí sovětskými auty z doby, kdy byl někdejší Sovětský svaz největším kubánským spojencem.

Reklama

Výběr článků

Načítám