Hlavní obsah

EU přišla o nejvyšší rating od Standard & Poor's

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Agentura Standard & Poor's snížila dlouhodobý rating Evropské unie z nejvyšší známky AAA o jeden stupeň na AA+ se stabilním výhledem. Snížení ratingu EU je reakcí na nižší ohodnocení jednotlivých členských zemí, především Francie, Itálie a Španělska.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

"Podle našeho názoru se celková úvěrová spolehlivost současných 28 členských států Evropské unie zhoršila," uvedla S v prohlášení. Podle agentury jsou rozpočtová jednání EU nyní více svárlivá, což značí, že některé země už EU nepodporují tak jako dříve. Také soudržnost mezi zeměmi se zhoršila.

Rating EU měl u agentury S od ledna 2012 negativní výhled. To znamená, že agentura zvažuje zhoršení ratingu. S od té doby snížila rating Francii, Itálii, Španělsku, Maltě, Slovinsku, Kypru a Nizozemsku. Nizozemsko tak minulý měsíc opustilo skupinu evropských zemí s nejvyšším hodnocením úvěrové spolehlivosti na stupni AAA.

Agentura v pátek nicméně potvrdila rating Velké Británie a Irska. Británii tak zůstává nejvyšší známka AAA s negativním výhledem. Důvodem negativního výhledu je riziko udržitelnosti ekonomického růstu. Irsko má u agentury známku BBB+ a pozitivní výhled. Irské vládě se totiž podle S podařilo snížit zadlužení díky rozpočtovým úsporám a prodeji majetku, navíc se zlepšuje domácí ekonomika.

EU si může půjčovat

EU sice není suverénním státem, může si však půjčovat svým jménem. EU si půjčuje peníze hlavně proto, aby je mohla dál půjčovat jednotlivým zemím nebo je využívat na určité programy. Nesplacené půjčky Evropské unie nyní podle S činí 56 miliard eur (1,5 biliónu korun). Agentura AP upozornila, že 80 procent z této částky tvoří půjčky poskytnuté Irsku a Portugalsku.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo subjektu půjčovat a na podmínky půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám