Hlavní obsah

Německá firma hledá na jižní Moravě ropu a plyn pro miliardáře Komárka

Novinky, pit
Hodonín

Německá firma DMT začala pro společnost MND, patřící do investičního impéria KKCG miliardáře Karla Komárka, provádět průzkumné práce na jižní Moravě s cílem vyhledat nová ložiska ropy a zemního plynu. Celkové investice MND do tohoto projektu přesáhnou 200 miliónů korun, uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Článek

Průzkum bude za pomoci nejmodernější technologie 3D prováděn na území o rozloze 150 kilometrů čtverečních a potrvá do dubna 2014. Konkrétně se práce zaměří na území v okolí Mikulova, Bulhar, Sedlece, Mušovských jezer a části oblasti Pálavy.

„Seizmické měření je prvním krokem v procesu vyhledávání nových konvenčních ložisek ropy a zemního plynu. Získaná data využijí naši experti spolu s dalšími geologickými informacemi v následujících letech při dalším zpracování a zkoumání uhlovodíkového potenciálu tohoto území,“ sdělila Jana Hamršmídová, ředitelka úseku geologie společnosti MND.

Foto: Jan Halady, ČTK

Průzkum možných ložisek ropy a zemního plynu se provádí také v části Pálavy.

Podle Hamršmídové slouží projekt k vyhledávání konvenčních ložisek ropy a zemního plynu a nejedná se o průzkum s jakoukoli vazbou na těžbu břidličného plynu. „MND se těžbě břidličnému plynu nevěnuje ani o ní neuvažuje,“ doplnila.

Průzkum je ekologicky šetrný, tvrdí firma

3D seizmický průzkum má být mimořádně ohleduplný k životnímu prostředí. Jak zdůraznil Pavel Kotásek, ředitel úseku interních služeb společnosti MND, příprava průzkumu trvala několik let a k jeho realizaci bylo nutné získat řadu povolení a souhlasných stanovisek od mnoha subjektů.

„Jednali jsme se zástupci samospráv všech měst a obcí, v jejichž katastru budou 3D měření probíhat. Naše činnost nebude mít jakýkoli dopad na běžný a nerušený život místních obyvatel,“ dodal Kotásek.

Anketa

Souhlasili byste s případným rozšířením těžby ropy a zemního plynu na jižní Moravě?
Ano
39,9 %
Ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 19638 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám