Hlavní obsah

Češi berou kvůli oslabené koruně obchody útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli intervenci České národní banky (ČNB) a následnému oslabení koruny začala předvánoční prodejní sezóna pro velkou část obchodníků o měsíc dřív. Češi se vrhli do horečných nákupů, na odbyt jde zejména elektronika. Obchodům i e-shopům vzrostly tržby o desítky procent. Distribuce zboží, jako jsou počítače a mobily, kvůli vysoké poptávce krátkodobě logisticky zkolabovala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od intervence vzrostly tržby obchodu Alza.cz na dvojnásobek. „Za uplynulých deset dní došlo k meziročnímu navýšení prodejů o 100 procent. Mezi produkty, které zaznamenaly v minulém týdnu největší nárůst prodejů, patří tablety, ultrabooky, chytré telefony a malé domácí spotřebiče,“ sdělil Oldřich Kurz z Alza.cz.

Prodejny Expert Elektro registrují za poslední týden nárůst prodejů v kamenných pobočkách kolem 40 procent, přes internet pak o 200 procent. „Distribuce IT zboží nebo mobilů prošla, pokud vím, větším či menším logistickým kolapsem,“ dodal ředitel prodeje sítě Expert Elektro Robin Weintritt.

Síť obchodů s elektrem Euronics za uplynulý víkend registruje nárůst obratu o 35 procent ve srovnání s prvním víkendem po ohlášení zdražování. „Na to, že byl minulý týden obdobím před výplatami, byly prodejní výsledky nad očekávání všech našich obchodníků,“ uvedl mluvčí Euronics Bohuslav Komín. Podle něj se na špici zájmu stále drží mobily a televizní technika.

Prodeje tabletů vzrostly v minulém týdnu na portálu Mall.cz o 600 procent, celkový obrat obchodu se zvýšil o 70 procent. „Kupuje se i zboží, které vánoční není, typicky velké spotřebiče. Takže část zákazníků nepochybně kvůli intervenci začala nakupovat dříve dárky, část ale uspíšila nevánoční nákupy, například plánovaný nákup pračky,“ dodala Michala Gregorová z Mall.cz.

V dalších měsících se čeká pokles tržeb

„Zvýšení poptávky je v řádech desítek procent jak proti srovnatelnému období v loňském roce, tak i vůči předchozímu týdnu. Zákazníci se orientují na dražší výrobky, u kterých by bylo případné zdražení nejvíc znatelné,“ potvrdila mluvčí řetězce Datart Jana Choroušová.

Podle ekonoma Raiffeisenbank Michala Brožky lze po silném růstu tržeb v listopadu očekávat v dalších měsících opačný trend. Výpadek v tržbách by měl podle analytika přijít v prosinci a lednu.

Dodavatelé bílé elektroniky již začali kvůli oslabení koruny zvyšovat ceny zboží. Značka Bosch zdraží své produkty od 1. prosince, Electrolux a AEG tak už učinily s platností od 14. listopadu. Výrobci Gorenje a Mora zvýší ceny od 9. prosince. Všichni shodně o pět procent. Zboží za nové ceny se dostane do obchodů, až prodejcům dojdou „starší“ zásoby. Mobily, tablety a počítače distributoři zdražili téměř okamžitě po intervenci.

Anketa

Udělali jste kvůli oslabení koruny nákupy, které jste neplánovali?
Ano
2,2 %
Ne
97,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39310 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám