Hlavní obsah

Světu hrozí nedostatek vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Poptávka po víně na celém světě v nedávné době značně převýšila nabídku. Světu tak hrozí, že nebude mít dostatek vína, vyplývá z analýzy společnosti Morgan Stanley. Informace přinesl britský server BBC.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celosvětová produkce vína prý vytrvale klesá od roku 2004. Výrobci tehdy na trh dodali o 600 miliónů beden víc, než jaká byla poptávka.

Globální spotřeba vína naopak roste, a to od roku 1996 s výjimkou poklesu v letech 2008–2009, tvrdí analytici Morgan Stanley Tom Kierath a Crystal Wangová. V současnosti se podle nich pohybuje zhruba na úrovni tří miliard beden ročně. Na celém světě je zároveň více než milión producentů vína, kteří na trh ročně dopraví kolem 2,8 miliardy beden.

Loni přitom poptávka po vínu převyšovala nabídku o 300 miliónů beden. Tento rozdíl byl prý největší za více než 40 let, co se vedou záznamy. Produkce vína přitom v minulém roce klesla na nejnižší úroveň za více než čtyři desetiletí.

Autoři studie předpovídají, že zásoby se v krátké době „pravděpodobně sníží, protože současnou spotřebu nadále do velké míry pokrývají starší ročníky“. A protože časem se nevyhnutelně začnou spotřebovávat vína z loňského roku, analytici očekávají, že „současné manko v produkci bude kulminovat v podstatném zvýšení“ poptávky po dovážených vínech a celosvětově vyšších cenách za víno z dovozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám