Hlavní obsah

U Žatce postaví úložiště plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žatec
Aktualizováno

V průmyslové zóně Triangle u Žatce by mělo vzniknout velkokapacitní úložiště zkapalněného zemního plynu za více než osm miliard korun. Vybudovat ho tu chce společnost Develops. Vyplynulo to ze středečního jednání zastupitelů Ústeckého kraje. Zastupitelé souhlasili s převodem vlastnictví příslušných pozemků a uzavřením budoucí kupní smlouvy. Úložiště plynu by mělo zaměstnat 50 lidí.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zásobník plynu stojí i v Lobodicích na Přerovsku.

Článek

K plánu se ještě musí vyjádřit ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Zahájení výstavby je plánováno na konec druhého čtvrtletí roku 2014. Celková výše uvažované investice přesahuje osm miliard Kč," uvádí se v podkladových materiálech pro zastupitele. Záměr počítá s vybudováním 24 nádrží o celkové kapacitě 816 000 metrů krychlových.

Společnost Develops v souvislosti s předloženým investičním záměrem projevila zájem o pronájem pozemků s následným prodejem na ploše L v Trianglu o rozloze zhruba 36,26 hektaru. Prodejní cena dotčených pozemků činí podle znaleckých posudků 400 korun za metr čtvereční, nájemní cena činí 20 korun za metr čtvereční.

Zóna očekávání nesplnila

"Celkový předpokládaný finanční výnos z případného prodeje pozemků pro uvažovaný investiční záměr bude tedy činit 145 035 600 korun českých," píše se v dokumentu. Po vydání stavebního povolení si chce společnost od kraje rezervované pozemky pronajmout, po zkolaudování stavby by je pak měla odkoupit.

Průmyslová zóna Triangle vznikla na místě bývalého vojenského letiště, odkud operovaly stíhačky MiG-29 žatecké Tygří letky. Podle devět let starých plánů Ústeckého kraje měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 000 pracovních míst. To se ale zatím nepodařilo. Zóna už stála 2,2 miliardy korun. Státní dotace byla téměř 1,7 miliardy korun, zbytek zaplatil Ústecký kraj. Zaměstnáno tu bylo v polovině roku asi 900 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám