Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny klesly, zlevnily potraviny a nápoje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v Česku se v srpnu snížily oproti červenci o 0,2 procenta, zlevnily především potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výsledek inflace je potěšující hlavně pro spotřebitele – klesla na hodnotu 1,3 procenta, což je vyrovnání letošního minima,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Foto: ČTK

Inflace v Česku

Ceny zeleniny klesly oproti červenci o téměř 14 procent, z toho brambory šly s cenou dolů o více než 24 procent. Naopak dražší byly tabákové výrobky a v probíhající sezóně i ceny dovolených. Od srpna přišlo i zdražení poštovních služeb, jejichž cena vzrostla meziměsíčně o skoro 20 procent. V srpnu podražily opět i pohonné hmoty, konkrétně o 0,7 procenta.

Pokud jde o meziroční zpomalení cenového růstu, to přišlo zejména u pohonných hmot, které v červenci byly meziročně o 1,8 procenta vyšší, v srpnu meziročně klesly o 0,7 procenta.

„Rozhodující vliv na výši cenové hladiny mají nadále ceny potravin a nealkoholických nápojů, které jsou meziročně vyšší o 5,6 procenta,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Dobrá úroda by měla držet ceny na uzdě

Inflace podle Šimka opět zpomaluje rychleji, než trh očekával. Pro Českou národní banku to tak znamená, že nadále může držet uvolněnou měnovou politiku.

„Ani další měsíce by neměly přinést nárůst cen, poptávka domácností přes mírné zlepšení zůstává slabá, ve druhém čtvrtletí jsme opět viděli pokles reálných mezd,“ domnívá se Šimek.

Jak doplnil ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit bank, na nižší růst cen by měla působit letošní dobrá úroda.

Reklama

Výběr článků

Načítám