Hlavní obsah

Češi začali stornovat zájezdy do Egypta, cestovky ruší poznávací zájezdy a výlety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože cestovní kanceláře kvůli nepokojům v Egyptě registrují první storna pobytových zájezdů k Rudému moři, zájem turistů o last minute zájezdy do tamních letovisek neklesá. Některé cestovní kanceláře zvažují omezení kapacity letů do Egypta.

Foto: Profimedia.cz

Pobytových zájezdů se kritická situace v Egyptě zatím nedotýká.

Článek

„Vzhledem k napjaté situaci v Egyptě přistupuje cestovní kancelář Fischer k mimořádnému opatření. Klientům, kteří již mají zakoupený zájezd do této země s odletem do 31. srpna, umožníme bezplatnou změnu destinace,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře Jan Osúch.

Firo tour registruje od středy dva požadavky na zrušení koupeného zájezdu do Egypta. Klienty vozí pouze do středisek Hurgada a Marsá Alam, kde je situace klidná. Zrušeny jsou fakultativní výlety do Káhiry, Luxoru a Asuánu i noční výlety. „Bude-li poptávka klesat, zvážíme dočasné snížení kapacity letů do Egypta,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Pavlína Pešová.

„Klienti se na situaci ptají a zaznamenali jsme pouze několik žádosti o změnu termínu či destinace. Na poptávku současná situace zatím nemá vliv,“ prohlásil marketingový ředitel cestovní kanceláře Čedok Tomáš Brejcha.

Poptávka neutrpěla

Také podle serveru Dovolena.cz se aktuální situace v Egyptě na poptávce neprojevila. „V případě, že se nebezpečí přesune i do turistických letovisek, budeme okamžitě reagovat. V současné chvíli máme zprávy, že naši partneři ruší převážně poznávací zájezdy, které mají za cíl cesty problematická města,“ uvedl produktový manažer serveru Petr Pěcha.

„Jsou zrušeny fakultativní výlety, ale klientům to nevadí a užívají si dovolenou u moře a zůstávají v resortech,“ popsal situaci v letoviscích marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Marketingový ředitel a tiskový mluvčí cestovní kanceláře EXIM tours Stanislav Zíma řekl Novinkám, že turisté na pobytových zájezdech zhoršenou situaci prakticky vůbec nepociťují. Co se týče poznávacích cest do aktuálně nebezpečných středisek Egypta, kancelář je rušila už ve středu.

„V srpnu, kdy je v Egyptě horké počasí, se jednalo o desítky, nikoliv stovky nebo tisíce turistů, kterým jsme zájezd museli zrušit, protože se jednalo o jednu z kritických oblastí. Jako kompenzaci si mohli vybrat pobyt v jiné lokalitě, i mimo Egypt,“ doplnil Zíma.

Turistům, kteří by z důvodu nepokojů v Egyptě nemohli ze země odcestovat v plánovaném termínu, prodlouží pojišťovna Allianz zdarma jejich cestovní pojištění.

Výjimečný stav

O tom, že byl v Egyptě vyhlášen výjimečný stav, informovalo na svých webových stránkách také ministerstvo zahraničí. Varuje před cestováním do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba či velkých měst, jako jsou Káhira, Suez nebo Alexandrie.

Nepokoje v Egyptě se nevyhnuly ani turistickému letovisku Hurgada. Byl při nich zabit jeden člen islamistického Muslimského bratrstva. S odvoláním na bezpečnostní zdroj o tom ve čtvrtek informovala agentura DPA. Střet mezi policisty a islamisty se odehrál v centru města, ne u hotelů.

Anketa

Plánujete letos dovolenou v Egyptě?
Ano, chystám se tam jet, nebezpečí podle mě nehrozí
5,8 %
Ano, ale budu mít strach
0,8 %
Ne, plány jsem zrušil/la
1,6 %
Ne, cestovka mi plány zrušila
0,5 %
Ne, je mnoho jiných míst
91,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7542 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám