Hlavní obsah

Průmyslová výroba se v červnu propadla o více než pět procent

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba za červen klesla v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 5,3 procenta, když v květnu vykázala pokles o 2,2 procenta. Meziměsíčně pak byla nižší o 0,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Jedná se o výrazně horší výsledek, protože trhy obecně čekaly pokles o 2,5 procenta,“ sdělil analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Nepotěšila ani hodnota nových zakázek, která meziročně klesla o 0,8 procenta.

Foto: ČTK

Průmyslová výroba

Dobrých zpráv z domácí ekonomiky je tak podle Volfa jako šafránu, na čemž se zřejmě nic zásadního nezmění ani v dalších měsících. „Pokud bychom měli být optimisty, pak budeme v dalších měsících hovořit spíš o stagnaci průmyslu než o jeho větším růstu,“ dodal Volf.

Podle Petra Smutného ze společnosti PwC ČR byly hlavními důvody červnového propadu povodně a také to, že bylo oproti červnu 2012 o jeden pracovní den méně. „I bez těchto mimořádných vlivů ale zůstává český průmysl stále v červených číslech,“ sdělil Smutný.

Propadl se těžební průmysl a strojírenství

K slabému výsledku našeho nejsilnějšího odvětví přispěl především propad těžebního průmyslu, výroby elektrických zařízení a strojírenství. „Zvlášť u výroby elektrických zařízení jde o velké překvapení, protože doposud se tomuto oboru navýsost dařilo bez ohledu na průběh domácí i zahraniční recese,“ uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.

Nejvíce se na poklesu podílelo odvětví těžby a dobývání, které kleslo o 21,2 procenta. Výroba elektrických zařízení klesla o 11 procent a produkce strojů a zařízení o 6,7 procenta.

Nejlépe se dařilo výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, která vzrostla o 22,7 procenta.

V rámci nových zakázek špatně dopadly ty ze zahraničí, které klesly o 1,6 procenta. Největší propad nových zakázek byl u odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám