Hlavní obsah

Fischer chce odchod politiků ODS z dozorčích rad. Typicky odbornické, ironizuje Kalousek

Právo, Novinky, Josef Koukal, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí ve vládě Jiřího Rusnoka Jan Fischer zváží další působení bývalých poslanců v dozorčích radách polostátních podniků. Týkat se to má politiků ODS Marka Šnajdra, Alexandra Vondry, Ivana Fuksy či Zdeňka Zajíčka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Fischer v Otázkách Václava Moravce

Článek

„Zřejmě by tito lidé měli skončit, v případě Šnajdra a Vondry již během září. Co se týká Ivana Fuksy tam je situace složitější a jeho odchod by byl možný do konce roku,“ řekl Fischer v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize.

„Termínem 'odborník' se v Rusnokově vládě označuje člověk, který byl před rokem 1989 v KSČ a po roce 1989 z KSČ zase vystoupil, obojí z karieristických důvodů. Tuto kvalifikaci disident Vondra logicky nemá. Krok ministra Fischera je tedy zcela v souladu s etosem Rusnokovy vlády,” reagoval pro Novinky bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Fischer obvinil Nečase

Ministr pochybuje, že bývalí politici splňují podmínky pro kvalifikované zastupování zájmů státu v akciovkách se státní účastí. „Chci tam znalé lidí, ale musí mít schopnost stát hájit a vědět, co ty podniky dělají. V případě, že stát nemá takové lidi, mohou to být i externisti,“ dodal Fischer.

Nároky na zastupování státu v těchto podnicích by podle něj měl upravovat buď samostatný zákon, nebo jiná podzákonná norma. Z toho, že doposud chybí, obvinil vládu Petra Nečase (ODS), jde prý o jeden z nesplněných bodů protikorupční strategie kabinetu.

Návrh zůstal na půli cesty

Návrh zákona, který měl výkon akcionářských práv státu v polostátních podnicích upravovat, zůstal na půl cestě, v legislativní radě vlády byl zkritizován a nyní by ho mělo dopracovat právě Fischerovo ministerstvo.

Fischer připustil, že uvažuje o odchodu Alexandra Vondry z dozorčí rady Českého aeroholdingu a Marka Šnajdra z Čepra. Uvažuje však i o Ivanu Fuksovi, o jehož nové funkci v aeroholdingu chce jednat s premiérem, zda je dostatečně efektivní.

Stejný podnik by mohl opustit i bývalý náměstek ministrů Zdeněk Zajíček. „Ano uvažuji,“ odpověděl Fischer na dotaz, zda přemýšlí o jeho odvolání.

„Ta píseň není jen o nich, ta je o všech dozorčích radách a jejich personálních změnách, o tom chci ještě jednat. V tomto případě odpovídám ano, ale nebudu to dělat odděleně od toho procesu celkové rekonstrukce dozorčích rad,“ dodal ministr.

Neodstoupí

Fischer v diskuzním pořadu také zdůraznil, že nehodlá rezignovat, protože své závazky vyrovnal na transparentním účtu a jeho sponzoři jsou veřejně známí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám