Hlavní obsah

Applu dál klesají zisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

Zisky amerického technologického gigantu Apple klesají druhým čtvrtletím za sebou, výsledky však překonaly očekávání analytiků. Firma ve třetím kvartálu, který skončil na konci června, vydělala 6,9 miliardy dolarů (zhruba 135,4 miliardy korun), což je o 22 procent méně než za stejné čtvrtletí před rokem, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Tim Cook

Článek

Tržby společnosti mírně stouply na 35,3 miliardy dolarů z 35 miliard ve stejném loňském období. Analytici přitom předpokládali, že zůstanou beze změny. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků posílily o pět procent.

Firma zvýšila prodej svých telefonů iPhone o 20 procent na 31,2 miliónu přístrojů. Ve Spojených státech prodej iPhonů meziročně stoupl o více než polovinu a v Japonsku se zvýšil dokonce o dvě třetiny. Prodej tabletů iPad však klesl o 14 procent na 14,6 miliónu kusů.

"Údaj o prodeji iPhonů by měl přinést určitou úlevu investorům, kteří měli obavy ohledně poptávky po chytrých telefonech. Je to jeden z důvodů růstu akcií Applu. Očekávání pro toto čtvrtletí nebyla velká," uvedla analytička Shannon Crossová ze společnosti Cross Research.

Přešlapování na místě

Podle agentury DPA nicméně firma Apple přešlapuje na místě. Rovněž další agentury a komentátoři se shodují, že společnost pokulhává na poli inovací. Od roku 2010, kdy Apple představil iPad, nepřišla tato firma s žádným jiným přelomovým produktem.

Od loňského zahájení prodeje zmenšené verze tabletu iPad firma nepředstavila ani žádné další modernizace svých klíčových zařízení. Generální ředitel podniku Tim Cook ve středu nicméně uvedl, že v příštích měsících počítá s novými produkty, a to v některých případech "v nových kategoriích".

Pokud bude Apple pokračovat ve své obvyklé politice, uvede podle agentury AP v září nebo říjnu na trh novou generaci telefonu iPhone. V poslední době se navíc hovoří o tom, že Apple vyvíjí zařízení podobné náramkovým hodinkám, které bude disponovat funkcemi chytrého telefonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple chystá dva velké iPhony

Chytrý telefon iPhone by během příštího roku mohl dostat větší displej a na trhu by se měla objevit i jeho levnější verze v několika barevných variantách....

Výběr článků

Načítám