Podle dTestu byl prý vyšší obsah mykotoxinů mimo jiné ve vyškovském pivu Tmavý džbán.

„Akreditovaná a mezinárodně uznávaná laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského kontrolním testem prokázala, že skutečný obsah mykotoxinů je nepatrný,“ uvedl Miloš Hrabák ze společnosti Czech Beverage Industry Company, která pivovar ve Vyškově provozuje. Firma také uvedla, že obsah mykotoxinů ve sladu, který odebírá, je na hranici detekovatelnosti.

Už dříve se proti závěrům dTestu ohradil Pivovar Svijany, který na něj podal trestní oznámení. Litr piva Svijanská kněžna s obsahem alkoholu 5,2 procenta podle dTestu obsahoval 85 mikrogramů mykotoxinu, což překračuje tolerovanou denní dávku. Podle sládka pivovaru Petra Menšíka je ale svijanské pivo nezávadné.

„Za výsledky testu si stojíme. Laboratoř nám znovu potvrdila, že veškeré testování proběhlo v pořádku," řekla ve čtvrtek Nikola Švábová z dTestu. Podle Michala Hrnčíře z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners tvrzení dTestu zásadně a okamžitě poškozuje dobrou pověst pivovarů, jejichž možnost obrany je přitom velmi limitovaná.

„Trestní oznámení v podobných případech nebývají příliš účinná a jsou během na dlouhou trať. Otázka také je, jestli bude mít dTest jako občanské sdružení z čeho uhradit případnou náhradu škody," sdělil Hrnčíř.