Hlavní obsah

Česká ekonomika od poloviny roku poroste, shodli se ekonomové

Česká ekonomika by měla od druhé poloviny roku 2013 růst, shodli se v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce ekonom a bývalý ministr financí Jiří Rusnok a ekonom a bývalý ministr hospodářství ČSFR Vladimír Dlouhý. Oba zároveň upozornili, že lidé více spoří, ale neutrácí. Vláda by podle nich měla také podporovat malé a střední podnikatele.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Rusnok a ekonom Vladimír Dlouhý v nedělním diskuzním pořadu

Článek

„Růst ekonomiky od poloviny roku jsou předpoklady prognóz, růst ekonomiky bude mírný, šance tady ale je. Z čtvrtletních dat bych nečinil žádné závěry, bude docházet ke korekcím předběžných dat,“ uvedl v pořadu Jiří Rusnok.

Souhlasil s tím také druhý host pořadu Vladimír Dlouhý, který hovořil o tom, že česká ekonomika se v druhé polovině roku odrazí ode dna. Upozornil zároveň, že oživení ekonomiky neznamená okamžité snížení nezaměstnanosti. „Nechci strašit, zlepšení v nezaměstnanosti bude mít zpoždění za oživením ekonomiky,“ konstatoval Dlouhý.

Podle Rusnoka je třeba na případná nová pracovní místa, která by mohla vznikat od příštího roku, připravovat uchazeče už nyní. Hovořil o tom, že především lidé v průmyslu a stavebnictví by měli být připraveni cestovat za prací, aby firmy nemusely dovážet zahraniční dělníky.

Hosté se dotkli také tématu podpory ekonomiky vládou a protikrizových opatření. Dlouhý se pozastavil nad tím, zda ČR měla generovat vyšší přebytky na počátku roku. Podle něj by se měla odstranit byrokracie a podpořit konkurenceschopnost. „Jsem příznivec velkých staveb v dopravě, to vytýkám vládě, která neumí nastartovat velké projekty, které naše stavebnictví potřebuje,“ uvedl Dlouhý.

Dluhopisy jsou zbytečně výhodné

„Vláda se má chovat trvale racionálně z hlediska podpory ekonomiky. Některé projekty se spustí a následně zastaví, je to velmi neefektivní. Spoluúčast klientů, jako Zelená úsporám, je důležitá,“ reagoval Jiří Rusnok.

Dlouhý se vyjádřil také k církevním restitucím, které jsou podle něj správné, ale mohly se po domluvě s představiteli církve odložit.

„Vláda nabízí lidem dluhopisy, ale přitom chce, aby občané více utráceli. Přitom ještě více spoří,“ odpověděl Dlouhý na otázku, co si myslí o nové emisi státních dluhopisů.

Podle Rusnoka je nová emise pro občany zbytečně výhodná. Státní dluhopisy jinak ale schvaluje, protože je důležité, aby nějaký dluh státu drželi občané.

Reklama

Výběr článků

Načítám