Hlavní obsah

Podpora obnovitelných zdrojů přesahuje možnosti ekonomiky, tvrdí šéfka ERÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Uvedla to předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Letos na podporu obnovitelných zdrojů půjde celkem 44,4 miliardy korun, podle ERÚ tyto náklady v dalších letech ještě vzrostou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitelka státního Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Místopředseda ERÚ Martin Laštůvka uvedl, že se úřad snaží ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu vyjednat novelu zákona, která by od počátku příštího roku zastavila poskytování provozní podpory novým obnovitelným zdrojům.

Výjimku by měly pouze vodní a větrné elektrárny, které už jsou rozestavěné, nebo je na jejich stavbu uděleno stavební povolení. Takové zdroje by měly nárok na získání podpory, pokud by byly připojeny do konce roku 2014.

ERÚ také navrhuje, aby byl v zákoně stanoven strop pro množství vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. „Například fotovoltaická elektrárna má podle vyhlášky roční využití 1000 hodin. Na tyto vyhláškové hodnoty byla spočítána i výše podpory s nějakou návratností,“ sdělil Laštůvka.

Jednotlivá opatření by mohla zpomalit růst částky, která se vyplácí na podporu obnovitelných zdrojů.

Stát letos přispívá na obnovitelné zdroje částkou 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a zvažuje zvýšení příspěvku o další dvě miliardy. Zbývající částku platí všichni spotřebitelé v cenách elektřiny. Na podporu obnovitelných zdrojů jde 583 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám