Hlavní obsah

Stát chce odsát peníze ze státních podniků

– Praha • Aktualizováno

Sněmovnou ve středu prošla vládní novela, na jejímž základě bude moci státní rozpočet odčerpat až miliardy korun ze státních podniků. To současná právní úprava neumožňovala. Novela nyní poputuje k projednání do Senátu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

V Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. Navrhovaná úprava se podle materiálu dotkne celkem šesti státních firem. Jsou jimi Lesy ČR, Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a národní podnik Budějovický Budvar.

Stát by v situaci, která ho nutí k úsporám, neměl podle vlády jen pasivně přihlížet, jak některé jeho podniky prosperují a na úsporných opatřeních se nepodílejí. Podle vlády prosperují třeba jen díky ekonomickým výhodám vyplývajícím z jejich ještě mnohdy téměř monopolního postavení na trhu.

Zakladatel státního podniku bude mít podle novely právo rozhodnout, že podnik bude muset vytvořit a spravovat zcela nový fond zakladatele. Zakladatel pak bude rozhodovat o tom, jakou část zisku podnik do fondu převede, a podnik to bude muset splnit. O použití těchto peněz bude smět zakladatel rozhodnout až po předchozím souhlasu vlády.

Posílení investic do ekonomiky

„V době, kdy hledáme všechny dostupné cesty k ozdravení veřejných rozpočtů v České republice, to považuji za logický a správný krok,“ uvedl k předloze poslanec ODS Jiří Papež. Poznamenal, že volnými prostředky nyní disponují právě Lesy ČR, které by mohly do fondu zakladatele převést kolem 12 miliard korun. Vláda podle poslance jasně deklarovala, že peníze nebudou ani v budoucnu využívány na krytí zákonem předepsaných výdajů, ale posílí investice do ekonomiky.

Sněmovna na Papežův návrh rozšířila možnost převádět do fondu zakladatele i peníze z nerozděleného zisku z minulých let a z podnikových fondů. Poslanec také úspěšně navrhl, aby bylo možné o vládou určenou část prostředků převáděných z fondu zakladatele do státního rozpočtu překročit výdaje rozpočtu příslušného ministerstva – v případě Lesů ČR tedy ministerstva zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám