Hlavní obsah

Česká ekonomika se stále potácí v recesi

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tuzemská ekonomika vykázala od ledna do března v porovnání se stejným obdobím roku 2012 propad o 1,9 procenta, mezičtvrtletně se jednalo o 0,8procentní pokles. Hrubý domácí produkt tak klesá již rok a půl za sebou. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Na propadu ekonomiky se kromě slabé domácí poptávky podílel i horší zahraniční obchod,“ připomněl analytik Petr Dufek z ČSOB. Podle něj dopadly výsledky mnohem hůř, než se očekávalo. Česká recese se tak neubírá ke konci, ale spíše kulminuje.

Jak uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin, zatímco v předchozích čtvrtletích ekonomika klesala hlavně kvůli slabé domácí poptávce, nyní se problémem stává už i zahraniční obchod.

Pokud se ale podíváme na vývoj v okolních zemích, není to žádné překvapení. „Dnešní data ukázala, že Německo se v prvním čtvrtletí jen těsně vyhnulo recesi, zatímco Francie do recese opět spadla,“ poukázal Šimek. [celá zpráva]

Záleží na eurozóně

Oživení české ekonomiky se podle Jiřího Mosera ze společnosti PwC ČR neobejde bez nastartování růstu u jejích největších obchodních partnerů. „V eurozóně letos očekáváme přibližně půlprocentní pokles HDP, v  Německu by to mohl být naopak půlprocentní růst,“ uvedl Moser s tím, že lepší výsledek než stagnaci či nepatrný pokles tak v Česku pro letošní rok nelze čekat.

Podle analytiků by změna k lepšímu mohla přijít ve druhé polovině letošního roku, o nepatrném růstu by se dalo uvažovat v roce 2014.

„Tuzemská ekonomika má však v každém případě letos našlápnuto k druhému celoročnímu poklesu v řadě, což se stalo naposledy v letech 1997 až 1998,“ připomněl nelichotivý stav ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám