Hlavní obsah

Finanční žraloci se vrhají na zotavující se řeckou ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik velkých světových hedgeových fondů podle listu Financial Times investuje do řeckých bank v očekávání velkých výnosů. Činí tak i přes velké problémy země, která je vysoce zadlužená a musela si půjčit značné sumy od Evropské unie i Mezinárodního měnového fondu, kvůli čemuž musí uplatňovat politiku tvrdých škrtů.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka řecké Alpha Bank

Článek

Hedgeové fondy Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial a Dromeus se angažují ve vydání akcií druhého největšího finančního ústavu v zemi Alpha Bank ve výši 550 miliónů eur.

Vstup soukromého sektoru do Alpha Bank je spojen s kapitálovou injekcí čtyř miliard eur do této banky, kterou jí poskytl Evropskou unií zaštítěný helénský fond finanční stability.

Hedgeové fondy nejsou na rozdíl od běžných finančních společností vázány obvyklými bankovními pravidly a mohou se věnovat i velmi rizikovým investicím, které ale přinášejí velké zisky.

Hedgeové fondy to odmítly komentovat, podle listu jsou ale přesvědčeny, že sázka na řecké banky může být ještě lukrativnější než sázky na jiné oblasti zotavující se řecké ekonomiky.

„Toto je matka veškerého zotavení,“ řekl Achilles Risvas, který je partnerem fondu Dromeus, jenž se jako první zaměřil na Řecko. „Situace je mimořádně atraktivní kvůli asymetrii ve vyplácení.“

K akcii další zadarmo

Hedgeové fondy jsou lákány na tzv. warranty, které získávají zadarmo k nakoupeným akciím. Warranty jsou obdobou opcí a držitelům zajišťují zdarma další akcie. Nabízejí se na 7,3 až devět akcií, které zpětně odkupuje Helénský fond finanční stability za původní cenu. Odkup je garantován.

„Trojka (tedy MMF, ECB a EU) udělala mimořádně dobrou nabídku pro hedgeové fondy,“ uvedl manažer portfolia jednoho z nich. Fondy podle něj poskytují jen třetinu toho, o co si v budoucnu řeknou.

„Padesátiprocentní pohyb akcií může vést k 400procentnímu nárůstu hodnoty warrantu,“ uvedl Risvas.

Hedgeové fondy uvažují i o vstupu do banky Pireus při její rekapitalizaci, u ostatních jsou ale opatrnější. Zejména v případě Řecké národní banky, které hrozí privatizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám