Hlavní obsah

Lidí bez práce bylo v dubnu méně

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu snížila na 7,7 procenta z březnových osmi procent. Analytici pokles očekávali, dokonce doufali, že bude ještě vyšší. Bez práce bylo 551 662 lidí ve věku 15–64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Celkem, bez ohledu na věkové složení, úřady práce evidovaly 565 228 lidí bez práce. Údaje v pátek zveřejnilo ministerstvo práce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub řekl, že nezaměstnanost klesla mnohem méně, než se předpokládalo.

V porovnání s loňským dubnem je výsledek špatný. „V minulém roce v dubnu bylo bez práce jen 6,6 % lidí, tedy o 1,1 procentního bodu méně. V absolutních hodnotách to znamená o 68 tisíc lidí bez práce více než před rokem. Práci hledá celkem 565 tisíc lidí a 126 tisíc z nich pobírá podporu v nezaměstnanosti,“ uvedl Kozub.

Letos je v porovnání s dubnem 2012 bez práce o 67 000 lidí více.

Pokles nezaměstnanosti souvisí se začátkem sezónních prací, které letos začaly o něco později. „Sezónní práce pak přinesou ještě další pokles nezaměstnanosti v příštích měsících, ale na podzim se patrně vrátí zpět nad osm procent,“ uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Most má nejvyšší nezaměstnanost

Volných pracovních míst bylo ke konci dubna celkem 39 763, meziměsíčně více o 900, ale proti loňskému dubnu méně o 1944. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,2 uchazeče.

Nejvyšší počet lidí bez práce má okres Most,  kde je podíl 13,6 procenta. Následuje Ústí nad Labem s 12,1 procenta a Jeseník s 12 procenty. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně zaznamenán v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (3,8 procenta) a v Praze (4,7 procenta). Nízká míra nezaměstnanosti je v na Mladoboleslavsku a Plzeňsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám