Hlavní obsah

Temelín mění čtvrtinu paliva druhého reaktoru

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Jaderná elektrárna Temelín odstaví v pátek večer druhý svůj druhý blok a následně v něm začne s výměnou čtvrtiny paliva. Právo o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Jde o plánovanou odstávku, která potrvá 48 dnů. Během ní se v reaktoru vymění 42 palivových souborů ze 163. Z bazénu vedle reaktoru bude rovněž ve dvou kontejnerech převezeno 38 použitých palivových souborů do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Zde obsadí desátou a jedenáctou skladovací pozici z celkové kapacity skladu 152 kontejnerů, které mají kapacitu na 30 let provozu dvou bloků elektrárny,“ upřesnil Sviták.

Podle mluvčího v elektrárně už probíhají i přípravy druhé letošní odstávky. Ta se bude týkat výměny paliva na prvním bloku. Začne 13. července a bude trvat 49 dní.

V rámci programu sledování životnosti tlakové nádoby budou z druhého reaktoru vyjmuty tzv. svědečné vzorky. Ty převezmou ke zkouškám odborníci z Ústavu jaderného výzkumu Řež.

Kontrole se nevyhne ani nejaderná část druhého bloku, konkrétně všechny tři nízkotlaké rotory turbíny i vysokotlaký rotor. Odstávka zahrnuje celkem 10 tisíc činností, na nichž se bude podílet přes 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř čtyři stovky zaměstnanců ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám