Hlavní obsah

Bídný stav ekonomiky stahuje dolů i korunu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Oslabování koruny k oběma hlavním světovým měnám trvá i během úterního dopoledne. Proti pondělku česká měna ztratila k euru šest haléřů. Dostala se tak na 25,99 Kč/EUR a je nejslabší od listopadu 2011. K dolaru činila ztráta deset haléřů a měna stála 20 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Koruna se již několik měsíců nachází pod zřetelným prodejním tlakem. Od začátku letošního roku oslabila k euru, k americkému dolaru, ale například i k polskému zlotému,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Pro srovnání, ještě v září 2012 se koruna k euru nacházela lehce pod hodnotou 24,50 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny

Za důvody slabé české měny stojí podle Nováka problémy české ekonomiky, která se už přes rok nedokázala vymanit z recese, dále pak rostoucí nezaměstnanost a zpomalující růst cen.

Další kurzový vývoj koruny bude podle Nováka souviset s hospodářským vývojem eurozóny. „Lepší hospodářský vývoj v Německu a v eurozóně podpoří jak českou ekonomiku, tak i korunu,“ je přesvědčen analytik.

Naopak přetrvávající nejistota v eurozóně, spojená s pokračující slabou ekonomickou výkonností, bude držet české hospodářství pod vodou a korunu na slabších úrovních. „V poslední době zveřejňované statistiky hovoří bohužel spíše pro druhou variantu,“ dodal Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám