Hlavní obsah

Chudobu vymýtíme do roku 2030, schválila Světová banka nový plán

Politické vedení Světové banky (SB) schválilo nový plán, podle něhož by extrémní chudoba ve světě měla do roku 2030 zmizet. Nejchudší lidé by měli těžit ze silného ekonomického růstu a rozmachu prosperity v rozvojových zemích, sdělil Výbor pro rozvoj SB po své sobotní schůzce v rámci jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a SB ve Washingtonu.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

"Poprvé v historii jsme se zavázali stanovit cíl pro ukončení chudoby," uvedl prezident SB Jim Yong Kim. "O světě bez bídy už jen nesníme, určili jsme termín pro ukončení extrémní chudoby," dodal šéf instituce, která pomáhá v rozvoji chudším zemím světa.

Absolutní chudobu mezinárodní instituce definují jako příjem do 1,25 dolaru (asi 25 korun) na osobu denně. Podle údajů SB tvořil v roce 2010 počet lidí v extrémní chudobě 21 procent světové populace (v roce 1990 to bylo 43 procent). Bída tak v roce 2010 stále postihovala asi 1,2 miliardy lidí. Většina z nich se koncentruje v subsaharské Africe a jižní Asii.

V roce 2030 zasáhne extrémní chudoba 3 % populace

Plán SB počítá s tím, že extrémní chudoba bude do roku 2030 zasahovat už jen tři procenta globální populace. Strategií je zaměřit se na na dolních 40 procent v každé chudé zemi a zajistit, aby jejich příjmy vzrostly během stanovené doby o 40 procent.

Rozvojové ekonomiky rostou v průměru tempem asi šesti procent ročně. To postupně vytahuje z chudoby milióny lidí a vytváří novou globální střední třídu.

Nový cíl se pro Světovou banky stane nástrojem k určování priorit v její práci. Instituce jej nastolila v době, kdy aparát OSN vypracovává vlastní strategii snižování chudoby po roce 2015. Na přelomu tisíciletí OSN vyhlásila cíl snížit extrémní chudobu ve světě do roku 2015 na polovinu.

Ekonomický vzestup nejlidnatějších zemí světa jako Čína, Indie a Brazílie vytáhl v minulých desetiletích z chudoby stamilióny lidí a ještě více obyvatel posunul do nové globální střední třídy s příjmem od dvou do deseti dolarů na den. S chudobou ale dál těžce zápasí oblasti jižní Asie a černé Afriky a země postižené konflikty, jako je například Afghánistán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám