Hlavní obsah

Většina potravin proti loňsku podražila, brambory víc jak o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V porovnání s loňským dubnem podražily v tuzemských obchodech nejvíce brambory, jejich průměrná cena vzrostla o více než polovinu. Také většina dalších potravin šla s cenou meziročně vzhůru. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Brambory

Článek

Zatímco ve druhém dubnovém týdnu 2012 stál v obchodech kilogram brambor v průměru 10,25 Kč, v tomto týdnu to bylo 15,74 Kč, tedy o 54 procent více. Za kilogram kuřete zaplatil před rokem zákazník v průměru 62,60, letos 70 korun. Kilogram mouky ve stejném období podražil z 10,66 na 13,55 koruny.

Světlou výjimku představují vejce, jejichž cena se meziročně snížila o 20 procent na průměrných 34,26 Kč za deset kusů. Ceny vajec v Česku, které loni na jaře zejména v důsledku nové evropské směrnice vzrostly až o sto procent, v posledních měsících klesají. Přesto zůstávají zhruba o pětinu dražší než v lednu 2012, kdy stály 27,43 Kč.

Ceny potravin v posledních 12 měsících rostly podle analytika Petra Gapka z GE Money Bank hlavně kvůli celosvětově špatné loňské úrodě obilovin. Nárůstu cen potravin v Česku podle něj pomohlo i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty v lednu letošního roku. „Oba tyto faktory jsou ale jen dočasné a během následujícího roku vyprchají,“ podotkl s tím, že že při dobré úrodě by některé potraviny letos mohly i mírně zlevnit.

Členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová koncem března na Žofínském fóru uvedla, že ceny potravin v Česku vzrostly od roku 2005 do loňska o třicet procent a tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám