Hlavní obsah

Operátora Vodafone chtějí převzít giganti AT&T a Verizon, píší Financial Times

Londýn

Britského mobilního operátora Vodafone se možná pokusí převzít a rozdělit mezi sebe americké telekomunikační skupiny AT&T a Verizon Communications. Napsal to v úterý blog Financial Times Alphaville s odkazem na "obvykle spolehlivé zdroje". Akcie Vodafonu po zprávě výrazně vzrostly.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Blog uvedl, že obě americké firmy jednají o sestavení nabídky na převzetí a následné rozdělení britského operátora. Pokud by nabídku podaly, byla by ve výši asi 260 penci za akcii. To by podnik ohodnotilo na zhruba 245 miliard dolarů (asi 4,9 biliónu Kč), sdělily nejmenované zdroje. Akcie Vodafonu dnes posílily až o šest procent a uzavíraly růstem o 3,4 procenta na 190 pencích.

O převzetí Vodafonu se spekuluje už řadu měsíců a spekulace se zaměřují na jeho 45 procent akcií v předním americkém mobilním operátorovi Verizon Wireless. Analytici se dohadují, že Vodafone by mohl tento podíl prodat svému partnerovi Verizon Communications, nebo se nechá touto skupinou převzít celý.

V úvahu připadá ale ještě jeden scénář. Polde něj by AT získala spoluprací na akvizici přístup na evropské trhy, zatímco Verizon by měl zbytek svého mobilního operátora.

Ke zprávě se zástupci všech tří společností odmítli vyjádřit. "Je to obvyklá story o Vodafonu, která se točí kolem ságy s Verizonem. Myslím si ale, že na této zprávě by možná mohlo něco být," řekl agentuře Reuters analytik Richard Perry ze společnosti Central Markets.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám