Hlavní obsah

Nízká loňská úroda zvedne v Česku cenu vín

– Brno

Čeští vinaři se rozhodli zdražit své produkty a kopírují tak situaci i jinde v Evropě. Jako důvod uvádějí nízkou loňskou úrodu, na které se výrazným způsobem podepsaly květnové mrazy. Tajemník Svazu vinařů Martin Puček se domnívá, že ceny vína by mohly stoupnout až o deset procent.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cena vína roste ve většině evropských států. V sousedním Rakousku se v současné době litr vína prodává zhruba o třetinu dráž v porovnání s Českem. Růst cen už ohlásily velké vinařské firmy jako Znovín Znojmo, Bohemia sekt nebo Templářské sklepy Čejkovice.

„Stále nám vzrůstá cena vstupní suroviny a nedaří se nám to nahradit při prodeji,“ sdělil ekonomický náměstek Znovínu Štěpán Bilíček s tím, že od ledna firma jedná o zdražení s obchodními řetězci. Prodejní cena by měla stoupnout v jednotkách procent. Znovín dokonce poprvé od konce 90. let skončil loni ve ztrátě.

Také největší tuzemská vinařská a vinohradnická skupina Bohemia Sekt zvyšuje od dubna ceny některých výrobků, především sektů a tichých vín. „Navýšení se pohybuje od 0,80 Kč do deseti korun na láhev bez DPH, tedy v průměru 5,50 Kč na láhev. Nejprodávanějšího výrobku, sektu Bohemia Sekt demi sec 0,75 litru, se ale cenová úprava nedotkla,“ uvedl jednatel společnosti Ondřej Beránek.

Víno už zdražily Templářské sklepy Čejkovice. „Ceny jsme zvedali od ledna do března v řádu jednotek procent. Jde to průřezem celého sortimentu, týká se to zejména jakostních vín,“ informoval obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice Lukáš Lukáš.

Reklama

Výběr článků

Načítám