Hlavní obsah

Lidé v Bank of Cyprus přijdou až o 30 procent vkladů

Aktualizováno

Majitelé účtů u Bank of Cyprus zřejmě přijdou o 30 procent svých vkladů nad 100 000 eur (2,6 miliónu Kč). V případě druhé největší kyperské banky Laiki budou zřejmě ztráty ještě vyšší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maskovaní útočníci hodili do pobočky Bank of Cyprus zápalnou láhevVideo: Reuters

 
Článek

"Neslyšel jsem formální oznámení o škrtech, ale tohle je číslo, které jsem slyšel," prohlásil  v pondělí v rozhovoru pro irské rádio šéf kyperského parlamentního výboru pro finanční záležitosti Nicholas Papadopulos.

Střadatelé mají výměnou za škrty získat akciové podíly v bance. U Laiki budou škrty vyšší, protože je potřeba získat od střadatelů této banky v rámci bankovní restrukturalizace 4,2 miliardy eur, napsala agentura Reuters. Tato banka zůstává zavřená.

Bank of Cyprus by měla přispět částkou 1,2 miliardy eur.

Ministři financí eurozóny v pondělí ráno schválili záchranný úvěr deset miliard eur (260 miliard Kč) pro Kypr. Dohodli se jen pár hodin před vypršením lhůty, po které zemi hrozily dalekosáhlé problémy.

Země musí k této pomoci přispět částkou dalších 5,8 miliardy eur, kterou chce získat především zdaněním vkladů nad 100 000 eur.

Kypr vykáže propad ekonomiky

Plán, který ministři eurozóny přijali, zřejmě zemi zachrání před bankrotem, velké recesi se ale země nevyhne. BBC předpovídá, že propad ekonomiky bude až desetiprocentní. Wall Street Journal cituje ekonomy, podle nichž by se kyperská ekonomika mohla v příštích letech propadat i o více než deset procent. "Blízká budoucnost bude pro zemi a její obyvatele velmi obtížná," připustil po jednání evropský komisař Olli Rehn.

Foto: ČTK/AP

Pobočka Bank of Cyprus V Limassolu

Dosud se pro letošní rok počítalo s propadem ekonomiky o 3,5 procenta.

Na Kypru se zvýší nezaměstnanost a Kypřané musí očekávat, že plán omezení význam bankovního sektoru v zemi. Právě bankovnictví je klíčovým sektorem země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám