Hlavní obsah

Kypr se s věřiteli dohodl na zdanění bankovních vkladů

– Nikósie • Aktualizováno

Kypr se v sobotu večer přiblížil záchraně a desetimiliardové půjče od Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Dohodl se s nimi na nové kompromisní podobě zdanění bankovních vkladů, které je méně drastické pro obyvatele.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Kyperský ministr financí Michael Sarris oznámil, že se podařil „výrazný pokrok v jednání“ s věřitelskou trojkou. Podle nejmenovaného vládního činitele, který informoval agenturu Reuters, budou jednorázově zdaněny nepojištěné vklady nad 100 000 eur (2,57 miliónu Kč) u kyperských bank, což znamená, že menší vklady budou nedotčeny.

U krachujícího největšího kyperského finančního ústavu Bank of Cyprus mají být vklady nad sto tisíc eur podle dohody zdaněny 20 procenty. U ostatních bank budou podrobeny dani čtyři procenta.

V neděli se sejdou ministři financí eurozóny

„Doufejme že zítra budeme mít (celou) dohodu s našimi partnery,“ řekl tajemník vládnoucí Demokratické strany Averof Neophytu. “V neděli se mají v Bruselu kvůli kyperské krizi sejít ministři financí eurozóny.“ Sarris k tvrdým jednáním oznámil, že trojka chtěla zdanit vklady v Bank of Cyprus 25 procenty.

Během jednání se uvažovalo i o dalších možnostech řešení, včetně dobrovolných škrtů a odpisů, které by nevyžadovaly schválení v parlamentu. Plán bude muset schválit kyperský parlament. Ten již jednu podobu zdanění výši deseti procent, která se ale týkala i vkladů nad 20 000 eur, odmítl jako bankovní loupež.

Zřejmě se nepřistoupí k zestátnění penzijních fondů, které už parlament schválil, protože to odmítá Německo.

Během jednání se na Kypru konaly demonstrace, část protestující požadovala demisi vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám