Hlavní obsah

Zadlužení Španělska se dostalo na nový rekord

– Madrid
Novinky, pit

Dluh španělského veřejného sektoru se na konci roku 2012 vyšplhal na nový nelichotivý rekord ve výši 84,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Informovala o tom stanice PressTV s odkazem na údaje španělské centrální banky.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Meziročně se dluh španělského veřejného sektoru zvýšil o 14,8 procenta. Pyrenejská země se i nadále potýká s tvrdými dopady finanční krize, které dusí její ekonomiku, snižují spotřebitelský apetit a zvyšují nezaměstnanost. Španělská vláda očekává zvýšení dluhu v letošním roce na 90,5 procenta HDP, připomněla agentura Reuters.

Největší zadluženost ze 17 španělských regionů má Katalánsko (51 miliard eur), následované Valencií (29 miliard eur).

Ve čtvrtek stávkovaly v hlavním městě Madridu tisíce studentů a učitelů proti vládním rozpočtovým škrtům ve školství. Demonstraci svolal Národní svaz studentů, který obviňuje konzervativní vládu premiéra Mariana Rajoye, že jenom loni snížila rozpočet do školství o pět miliard eur.

Kritika úsporných opatření

Španělská vláda se obecně nachází pod palbou kritiky za její prosazování úsporných opatření, která nejvíc postihují střední pracující třídu. Rajoy nicméně argumentuje tím, že škrty jsou nutné, aby země mohla vystoupit z krize.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny musí letos snížit svůj deficit na 4,5 procenta a v roce 2014 na 2,8 procenta. Ekonomové se však k těmto plánům staví poměrně kriticky.

V únoru byl registrován na úřadech práce rekordní počet nezaměstnaných, který přesáhl pětimiliónovou hranici. Z toho důvodu hledá mnoho vysokoškolských absolventů či kvalifikovaných odborníků práci v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám