Hlavní obsah

Mzdy reálně klesly, ekonomika je v nejdelší recesi

Aktualizováno

Česká ekonomika se nachází v nejdelší recesi od roku 1997. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle jeho zpřesněného odhadu ekonomika loni klesla o 1,2 procenta. Úřad údaj o vývoji ekonomiky za celý loňský rok zhoršil, ještě v únoru počítal s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. Ve stejném období sice v ČR vzrostla průměrná mzda, reálně ovšem klesla. Trend jde ruku v ruce s růstem cen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ekonomická recese zřejmě překoná i tu z devadesátých let, která trvala rovněž jako loni čtyři čtvrtletí.

„Loňský pokles české ekonomiky odráží kondici jejích největších obchodních partnerů, zejména Německa a dalších zemí eurozóny. Letos očekáváme stagnaci jak evropské, tak i české ekonomiky,“ uvedl Jiří Moser z PricewaterhouseCoopers. Dodal, že očekává oživení k závěru roku. Projevit by se mělo až v následujících letech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné hrubé mzdy od roku 2000

Bilanci vylepšily jen bonusy manažerům

Průměrná mzda za loňský rok meziročně stoupla o 665 korun na 25 101 korun. Reálně však po odečtení inflace klesla o 0,6 procenta. V závěrečném čtvrtletí sice reálně stoupla, ale vylepšení bylo jen sezónní zejména s ohledem na mimořádné odměny nejlépe placených pracovníků k závěru roku.

„V posledním čtvrtletí došlo ke zcela mimořádnému mzdovému vývoji, jehož příčiny lze zejména spatřovat nikoli v náhlém zlepšení hospodářské situace podniků, ale ve změně daňové legislativy směrem k narovnání degresivního zdanění u nejvyšších příjmů, která platí od počátku roku 2013. Lze tedy předpokládat, že některé podniky využily na konci loňského roku příležitost a v předstihu vyplatily svým manažerům mimořádné odměny, které jindy bývají vypláceny až v prvních měsících následujícího roku,“ vysvětlil ČSÚ.

Ceny rostou

Pokles reálných mezd, s nímž se Češi potýkají, jde ruku v ruce s růstem cen. V únoru spotřebitelské ceny vzrostly oproti lednu o 0,1 procenta. Inflace ale meziročně zpomalila z lednových 1,9 na 1,7 procenta. Podle Jiřího Škopa z Komerční banky je ovšem hlavním protiinflačním faktorem vývoj kolem koruny.

V únoru rostly hlavně ceny paliv, zlevnily některé potraviny s výjimkou zeleniny a nealkoholické nápoje.

Anketa

Jak vysoká je vaše mzda?
10 až 12 tisíc korun
35,9 %
12 až 18 tisíc korun
24,5 %
18 až 22 tisíc korun
12,3 %
22 až 25 tisíc korun
7,2 %
25 až 35 tisíc korun
9,6 %
35 až 50 tisíc korun
4,8 %
50 tisíc korun a víc
5,7 %
Celkem hlasovalo 46616 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám