Hlavní obsah

V únoru zbankrotovalo 443 firem, více než v lednu

Praha

V únoru bylo vyhlášeno 443 firemních bankrotů, což bylo o 26 více než předchozí měsíc. Stále stoupal počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, kteří také tvoří naprostou většinu bankrotů, zatímco počet bankrotů obchodních společností se meziměsíčně snížil. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 4047 firemních bankrotů, tedy o 49 procent více než o rok dříve. Naprostou většinu meziročního přírůstku tvoří bankroty fyzických osob podnikatelů, kterých zbankrotovalo meziročně o 1257 více, zatímco počet bankrotů obchodních společností se meziročně zvýšil pouze o 76 případů, uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Meziročně se nejrychleji zvýšil počet firemních bankrotů v Jihočeském kraji (o 144 procent) a v Karlovarském kraji (o 130 procent). Zlepšení situace zaznamenal pouze jediný kraj, a to Liberecký, ve kterém se meziročně počet firemních bankrotů snížil téměř o 20 procent.

V posledních 12 měsících připadlo na 10 000 obchodních společností evidovaných v Registru ekonomických subjektů průměrně 36 bankrotů, ovšem v Jihočeském kraji to bylo 52 bankrotů.

V přepočtu na 10 000 obchodních společností dosáhlo nejvyššího podílu bankrotů již téměř tradičně stavebnictví, a to téměř 75. Druhý nejvyšší počet vykázal zpracovatelský průmysl (61). Nejméně to bylo v odvětví služeb, a to přesto, že na celkovém počtu bankrotů se tento obor podílí třetinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám