Hlavní obsah

Českou ekonomiku dusí nejdelší recese od roku 1997

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika loni poklesla v porovnání s rokem 2011 o 1,1 procenta a nepodařilo se jí vymanit se z recese. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ekonomika se tak nachází v dosud nejdelší recesi od roku 1997. Také tehdy ekonomika zaznamenala pokles čtyři kvartály po sobě.

Článek

Podle analytika Patrika Rožumberského z UniCredit Bank loňská recese svoji délkou předčila propad ekonomiky z přelomu 2008–2009, intenzitou však zdaleka ne.

Foto: ČTK

Hrubý domácí produkt Česka

„Předběžná data potvrzují, že výkonnost domácí ekonomiky má do ideálního stavu daleko. V loňském roce HDP poklesl meziročně v každém čtvrtletí, z čehož logicky vyplývá, že ke snížení produktu došlo i za celý rok,“ informoval analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Již rok trvající recese si rovněž vybírá podle Nováka velmi negativní daň na pracovním trhu, když v lednu bylo bez práce téměř 600 000 osob, proti čemuž stálo jen něco málo přes 30 000 volných pracovních míst. [celá zpráva]

Z klesajícího trendu nevybočilo ani čtvrté čtvrtletí, v němž se hrubý domácí produkt propadl meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Nedaří se ani našemu největšímu obchodnímu partnerovi, jelikož německá ekonomika klesla mezičtvrtletně o 0,6 procenta a meziročně zpomalila na růst 0,4 procenta. [celá zpráva]

Nikdo nechce utrácet

„Ekonomiku táhlo dolů zejména stavebnictví a zpracovatelský průmysl, tedy mimo jiné i produkce dopravních prostředků,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Vysoká nezaměstnanost se odráží na slabé spotřebitelské poptávce. „Spotřebitelé, firmy a koneckonců ani stát neutrácejí,“ vysvětlil Volf.

Oživení na obzoru

Zásadní změnu čekat podle Volfa v blízké době sice nemůžeme, ale pomalé zotavování a převalení se přes nulu do pozvolného růstu během letošního roku ano.

„Pokračující pokles české ekonomiky je odrazem oslabení, s nímž se potýkají i naše největší exportní trhy v čele s Německem,“ uvedl Jiří Moser z PwC ČR s tím, že pro letošní rok lze očekávat stagnaci jak evropské, tak potažmo i české ekonomiky.

„Zatímco první pololetí by mělo být ještě v červených číslech, v závěru roku již očekáváme známky oživení, které by se mělo výrazněji projevit v následujících letech,“ doplnil Moser.

Reklama

Výběr článků

Načítám