Hlavní obsah

Plynovod Gazela zahájil provoz, Česko už není závislé na Ukrajině

Právo, Jan Švábek
Přimda
Aktualizováno

Nový plynovod Gazela v hodnotě deseti miliard korun, který výrazně zvyšuje energetickou bezpečnost České republiky, v pondělí slavnostně otevřel český premiér Petr Nečas (ODS) společně se zástupci Německa a Ruska v Přimdě na Tachovsku.

Foto: Jan Švábek, Právo

Podpisy státníků při slavnostním zprovoznění plynovodu Gazela.

Článek

Česko je díky Gazele nově napojeno na ruské zdroje, které do Evropy proudí tzv. severní cestou, tedy plynovodem Nord Stream vedeným po dně Baltského moře. Závislost Česka na dodávkách plynu přes Ukrajinu je tak u konce. “Začíná nová etapa z hlediska energetické bezpečnosti České republiky,“ sdělil Právu předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Gazela je především tranzitním plynovodem, který je dlouhý 166 kilometrů a dokáže přepravit až 30 miliard metrů krychlových plynu za rok. To odpovídá zhruba tříleté spotřebě plynu v České republice. „Projekt přispívá k zajištění energetické bezpečnosti i dalších zemí Evropské unie,“ doplnil náměstek ministra energetiky Ruské federace Anatoli Borisovich Janovskij.

Na pěti místech je plynovod napojen na stávající plynovodní síť v Česku. Rovněž umožňuje zpětný tok plynu, tedy směrem do Ruska. Podle tajemnice německého Federálního ministerstva hospodářství a technologií, Anne Ruth Herkes, je v tomto směru Gazela dostatečně zajištěna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám