Hlavní obsah

Opatovice se kvůli sporům s Czech Coal poohlížejí po uhlí odjinud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatovice nad Labem

Elektrárny Opatovice (EOP) se začaly připravovat na možnou změnu dodavatele uhlí. Podle dokumentace EIA elektrárna předpokládá, že v roce 2017 bude brát uhlí od Severočeských dolů (SD) a z německých dolů Mibrag. Se svým současným dodavatelem Czech Coal má spory a palivo má zajištěné zatím jen pro letošek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Těžební stroje v jednom ze severočeských dolů, ilustrační foto

Článek

„Primárně jde o to, aby byla EOP připravena plnit budoucí zpřísněné ekologické limity. Je ale zároveň otázkou, zda bude uhlí se současnými parametry pro EOP vůbec k dispozici,“ řekl mluvčí elektrárny Petr Zadák. Přísnější emisní limity stanovila Evropská unie a v Česku začnou platit od ledna 2016.

Uhlí z různých ložisek má odlišné parametry, jak výhřevnost, tak i složení, a jednotlivé elektrárny jsou mu většinou stavěny na míru. Změny jsou podle odborníků dlouhodobě rizikové pro techniku. Stávající dodavatel, mostecký Czech Coal, vypověděl Opatovicím smlouvu počátkem loňského června kvůli údajné půlmiliardové pohledávce. Soud nařídil předběžným opatřením dodávky zatím do konce roku 2013.

„Pracujeme na komplexu technických řešení takového charakteru, aby zařízení bylo schopno potenciálně spalovat i jiná hnědá energetická uhlí při zachování veškerých technických i environmentálních požadavků,“ dodal mluvčí.

Hnědé uhlí, které Opatovice berou teď, je jedno z kvalitnějších, s výhřevností okolo 14,5 gigajoulu na tunu a nižší sirnatostí. Jeho náhrady mají výhřevnost okolo 10,5 gigajoulu. Uhlí z dolu Tušimice má asi dvojnásobnou sirnatost, to ze saských dolů Mibrag má zase padesátiprocentní podíl vody. V obou případech by se nicméně mohlo dát sehnat snáz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám