Hlavní obsah

Letos končí regulace nájemného, tržní činže šly s cenou dolů

– Praha

Posledním dnem letošního roku končí v Česku regulace nájemného. Hlavním výsledkem deregulace odstartované v roce 2007 je snížení tržních nájmů. Stovky tisíc domácností platících dosud regulované činže však nyní dávají za bydlení výrazně víc než dříve. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 000 bytů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Deregulace nájemného určitě též přispěla k tomu, že je stále zřetelnější, že naše země netrpí akutní bytovou nouzí,“ uvedl sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Nabídka bytů k pronájmu podle něj totiž aktuálně často převyšuje poptávku.

„Zcela jednoznačně snížila hladinu tržních nájmů,“ pojmenoval hlavní vliv deregulace činží ředitel realitní společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal. Část bytového fondu se podle něj navíc díky ukončení regulace uvolnila a zvýšila nabídku nájemního bydlení.

Milan Taraba ze Sdružení nájemníků ČR ale upozornil na jiný aspekt deregulace, a to na výrazné zvýšení nákladů na bydlení velké části populace. Zatímco například v Praze 6 lidé v bytech s regulovanými nájmy platili dříve měsíčně kolem 37 korun za metr čtvereční, nyní je to až 150 korun. V Litvínově vyskočily měsíční činže ze 17 korun za čtvereční metr na 55 korun, řekl.

Z nové ročenky Českého statistického úřadu vyplývá, že takzvané čisté nájemné bylo loni zhruba o 68 procent vyšší než v roce 2005. Tento ukazatel zahrnuje také tržní nájemné, jeho růst však ovlivnilo hlavně uvolňování regulovaných činží.

Posledním dnem roku 2010 skončila regulace nájemného přibližně pro 400 000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí teprve k letošnímu 31. prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám