Hlavní obsah

Češi pijí pivo obezřetněji, častěji zkoušejí nové druhy

– Praha

Pivo v Česku pije zhruba stejný počet mužů jako dříve, řečí čísel jde o 89 procent z nich. Naopak roste podíl žen, které si dají pivo, byť příležitostně. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si zlatavý mok dají tři pětiny něžného pohlaví. Odborníci připomínají, že lidé pijí obezřetněji a více zkoušejí nové druhy piva například z malých pivovarů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Fenomén velkých pijáků piva, ať již v hospodách, nebo v restauracích, spíše mizí a je cítit ekonomický i společenský tlak na to, kolik toho kdo vypije,“ sdělil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Podle Jiřího Vinopala z CVVM je trendem posledních let mírný, ale dlouhodobý růst schopnosti konzumentů piva experimentovat. Jde o odhodlání nebo ochotu neznámé pivo zkoušet, tedy například vybírat si zlatavý mok z malého místního pivovaru.

Fenoménem letošního roku je podle výsledků průzkumu nástup radlerů neboli mixů piva a ovocných šťáv. Letos radlery ochutnalo 60 procent mužů a 64 procent žen.

Produkce tuzemských pivovarů v prvním pololetí mírně rostla. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven členské pivovary, které se na celkové domácí produkci podílejí z více než 90 procent, uvařily o 1,4 procenta piva meziročně více. Na mírném růstu produkce se podílela zejména zvyšující se výroba radlerů a návrat turistů do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám