Hlavní obsah

Eurokomisařka protlačila směrnici o povinném počtu žen ve vedení firem

– Brusel • Aktualizováno

Ve vedení velkých evropských firem by mělo být do roku 2020 alespoň 40 procent žen. Zajistit to má směrnice, jejíž návrh přijala Evropská komise. Bez bližších podrobností o tom informovala eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová

Článek

„Úspěch. Komise přijala mou směrnici, kterou zajistíme, aby ženy představovaly 40 procent členů vedení společností do roku 2020,“ uvedla komisařka na Twitteru. Její návrh už ale předem vyvolal spory jak mezi členskými státy, tak i uvnitř komise.

O přesné podobě návrhu nyní budou jednat země EU a Evropský parlament, jejichž souhlas je ke schválení směrnice zapotřebí. Jak uvedl server BBC, směrnice se nemá vztahovat na společnosti s méně než 250 zaměstnanci, stejně jako na firmy, které nejsou kótovány na burzách.

Česko v řadách kritiků

Původně se uvažovalo, že komise navrhne, že velké firmy budou muset mít ve svých radách povinně nejméně 40 procent žen. Proti tomu se zvedla vlna odporu mezi některými státy, které avizovaly, že takový návrh jsou připraveny smést ze stolu.

Ke kritikům patřilo i Česko. Podle oponentů povinných celounijních kvót by si každá země měla sama najít způsoby, jak posílit zastoupení žen ve vedení firem.

Zvýhodňování pohlaví

Podle informací, které o novém textu přinesl ještě před jeho schválením například list The Wall Street Journal, by v případě, že uchazeči o práci ve vedení, kteří patří do „méně zastoupeného pohlaví“, měli být zvýhodněni proti kandidátům opačného pohlaví. O případných sankcích za nedodržování limitů by pak ale měly rozhodnout členské státy.

Ženy tvoří v EU u velkých firem kótovaných na burze necelých 14 procent členů rad a 15 procent neexekutivních postů ve vedení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám