Hlavní obsah

Jiří Rusnok odstoupil z funkce prezidenta Asociace penzijních fondů

Praha
Aktualizováno

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok odstoupil z funkce prezidenta Asociace penzijních fondů ČR (APF). Na uvolněnou pozici byl zvolen dosavadní viceprezident a předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita Karel Svoboda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Rusnok

Článek

Rusnokovo odstoupení souvisí s rozhodnutím ING PF nezúčastnit se druhého pilíře penzijní reformy.

Rusnok vykonával funkci opakovaně od roku 2005, několik po sobě jdoucích funkčních období. "V souvislosti s rozhodnutím našeho penzijního fondu (ING) neangažovat se ve druhém pilíři důchodové reformy, považuji za správné, aby v čele asociace byl někdo, kdo reprezentuje většinový přístup členů," uvedl ke své rezignaci Rusnok.

Svoboda zdůraznil, že nabídku komplexní penzijní reformy ve druhém i třetím pilíři připravuje většina penzijních fondů, která reprezentuje více než 80 procent trhu z hlediska účastníků penzijního připojištění.

Rusnok před týdnem oznámil, že politická nejistota spolu se zhoršující se perspektivou veřejných financí významně zvýšila rizikovost této investice pro ING jako investora i pro její klienty. "Pokud bychom se zapojili do druhého pilíře, vystavili bychom se příliš velkému riziku v podobě ztráty důvěry klientů, poškození investice akcionáře a dobrého jména ING, a takové riziko nejsme schopni ani ochotni podstoupit," uvedl.

Zatím však není jasné, jestli stát druhý pilíř vůbec spustí. Prezident Václav Klaus nedávno vrátil Sněmovně návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy spojené s touto částí důchodové reformy. Dnes o něm Sněmovna jedná znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám