Hlavní obsah

Koruna jde dolů, je nejslabší za poslední tři měsíce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká měna zaznamenala během středy další oslabení a k euru se s kurzem 25,40 EUR/Kč dostala na své nejslabší hodnoty za poslední tři měsíce. Koruna oslabuje i k americkému dolaru, kde dosáhla až k 19,90 USD/Kč. Důvodem jsou podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin špatná data z domácí či německé ekonomiky a měnová politika České národní banky (ČNB).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Data z domácí ekonomiky, která přicházejí vždy na začátku měsíce, přinášejí spíše zklamání a obavy o další vývoj české ekonomiky,“ uvedl Šimek.

Obdobně špatná data přicházejí i ze sousedního Německa, které ve středu zveřejnilo údaje o propadu průmyslové výroby. „Na německé ekonomice je přitom česká ekonomika silně závislá,“ připomněl analytik.

Korunu sráží ke slabším úrovním i měnová politika ČNB, která snížila úrokové sazby téměř k nule a pohrozila intervencemi proti české koruně. [celá zpráva]

„Naději lze těžko hledat i za hranicemi Česka, neboť i zprávy z EU přinášejí spíše negativní informace,“ doplnil nepříliš radostný výhled Šimek.

Evropská komise ve středu přišla s revizí prognóz vývoje ekonomik členských států. Podle Evropské komise bude vývoj v EU horší, než se původně předpokládalo, což se týká i Česka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám